top of page

Yoga Weekend Retraites in Nederland / West-Europa

We bieden yoga programma's voor gevorderden én voor beginners. Kijk voor het niveau op de diverse retraites. 
 
Ervaar de diepe werking van yoga door een paar dagen volle overgave aan yoga beoefening, gezonde voeding en ontspannen aanwezig zijn in de natuur. Er is voldoende tijd voor rust, verstilling, wellness en wandelen. 

Yoga weekend

Yoga weekend Nederland

Een yoga weekend is vooral een reis naar binnen. Yoga helpt ons te luisteren naar ons lichaam en de signalen die het lichaam geeft. Je lichaam vertelt je precies wat je nodig hebt, en wat je wel of niet wilt. Tijdens een aantal dagen yoga, meditatie en ontspanning leer je luisteren naar de signalen en ingevingen! Naast de vele fysieke voordelen (body) heeft yoga ook een zeer ontspannende werking op de geest (mind). Een waardevolle bijdrage aan een gezond en bewust leven.

Voor deze reis naar binnen hoef je niet ver te reizen. Onze yogaweekends vind je in Schouwen/Zeeland, Castricum/Noord-Holland en op andere locaties. Kijk in de yoga agenda en selecteer op locatie.  

Je wordt begeleid door de beste door ons geselecteerde yoga docenten. Ons team bestaat uit professionele ervaren docenten die passen bij onze visie. 

Body en mind verbonden

We doen en moeten zoveel, we werken vaak zo hard en vergeten dan te rusten in het grotere geheel. Terwijl dit zo belangrijk is om je succeservaringen ook werkelijk toe te laten en als bron voor een volgende stap te gebruiken. Je lichaam is een belangrijk instrument om je persoonlijke effectiviteit te vergroten. 

Een retreat met yoga en meditatie geeft je de mogelijkheid om je lichaam en geest weer te verbinden en die belangrijke rust te nemen. Meerdere dagen yoga practice is nodig om het ritme van je hoofd los te laten en het ritme van het hart te volgen. En om dit zo mogelijk thuis in het dagelijks leven weer toe te passen. Een yoga weekend kan voor jou een stap zijn naar je persoonlijke succes.

Waarom yoga?

Yoga helpt je om bewuster te worden van je lichaam en je lichaamshouding hiermee te verbeteren, omdat je bewegingen uitvoert die heel goed zijn voor je lichaam. Hieronder 10 algemene punten waarom yoga goed voor je lichaam is.
 

1. Vergroot je flexibiliteit

Door het regelmatig stretchen van de spieren, worden ze flexibeler. Je lichaam wordt hierdoor beweeglijker en vitaler. Ook wordt de kans op blessures kleiner. 

 

2. Versterkt je spieren

Afhankelijk van welk soort yoga je doet, helpt het om je spieren te versterken. Sommige houdingen hou je minuten minuten lang vast en dit versterkt je spieren. Een sterk en flexibel lichaam is belangrijk om het beste uit jezelf te halen. 

 

3. Verbetert je lichaamshouding

Veel zitten is niet goed voor je lichaamshouding. Yoga helpt je om bewuster te worden van je lichaam en je lichaamshouding hiermee te verbeteren, omdat je bewegingen uitvoert die heel goed zijn voor je lichaam.

 

4. Versterkt je botten

Het langer vasthouden van houdingen zorgt ervoor dat je botten versterkt worden en dat je minder kans hebt op bijvoorbeeld osteoporose (botontkalking). 

 

5. Verlaagt je bloeddruk

Yoga kan helpen om de bloeddruk omlaag te brengen, omdat het heel ontspannend is. Oefeningen zoals savasana en meditatie kunnen hierbij helpen. 

 

6. Helpt je ontspannen

Er zijn bij yoga o.a. veel ontspanningsoefeningen. Deze helpen je om minder stress te ervaren. Je leert je lichaam hier eigenlijk mee schakelen tussen inspanning en ontspanning.

 

7. Verbetert je bloedcirculatie

De grote variatie aan houdingen die je bij yoga doet, helpen je om de bloedcirculatie te verbeteren. Niet alleen doordat je je inspant, maar ook door de aard van houdingen. Houdingen met de benen in de lucht helpen bijvoorbeeld om de bloedstroom in de benen te verbeteren. 

 

8. Verbetert je zuurstofopname

Één van de belangrijkste elementen van yoga is de ademhaling. Door op een andere manier te ademen en de volledige capaciteit van je longen te benutten, neem je meer zuurstof op in je lichaam. Dit zorgt voor een betere en efficiëntere zuurstofopname.

 

9. Maakt je rug sterker

Binnen yoga zijn er zes verschillende typen houdingen. Vooroverbuigingen, achteroverbuigingen, extensies, gedraaide houdingen, inversies en laterale houdingen. Al deze houdingen helpen stuk voor stuk op een bepaalde manier om je rug sterker, flexibeler en vitaler te maken. 

 

10. Je krijgt meer energie

Door middel van yoga, meditatie en mindfulness zorg je ervoor dat je minder gestrest raakt. Door het volgen van deze oefeningen, zul je merken dat je energieker zult worden. Dit zal er ook voor zorgen dat er meer energie overblijft voor belangrijke dingen.

Yoga vormen

Er is keuze uit diverse yogavormen op de verschillende yoga vakantie retraites. Vaak een combinatie van Yin & Yang yoga en gebaseerd op Hatha yoga. Maar we bieden ook vakanties met Vinyasa, Vinyasa Flow, Yin yoga, Yin & Yang, Ashtanga Vinyasa, Restorative, Chakra yoga, Yoga Nidra en meer. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten yoga die we aanbieden bij FIT body & mind en de voordelen ervan: 
 

Hatha yoga

Dit is een klassieke vorm van yoga. Tijdens deze les wisselen dynamische en verstilde houdingen elkaar af. Hatha Yoga brengt innerlijke rust, ontspanning, vermindert de stress en geeft uiteraard meer energie.   
 

Flow yoga

Een zachte en dynamische yogales, waarbij er verschillende houdingen worden afgewisseld met vloeiende bewegingen. Inspannende en ontspannende houdingen worden gecombineerd in een iets hoger tempo dan een reguliere Hatha yogales.


Vinyasa yoga

Een vloeiende vorm van yoga waar verschillende houdingen met elkaar worden afgewisseld op het ritme van de ademhaling. Vinyasa Yoga helpt voor rust en het heeft een positief effect op het zelfvertrouwen.


Yin Yoga

Bij deze vorm van yoga oefen je een serie zittende of liggende houdingen waarbij de spieren ontspannen blijven en waarbij je een lichte druk uitoefent op gewrichten en bindweefsel. De houdingen worden tot 5 minuten vastgehouden. Yin Yoga bevordert de beweeglijkheid in de spieren en brengt de geest tot rust.

 

Restorative yoga

Een vorm van yoga die focust op het openen en ontspannen van het lichaam, om heling en vernieuwing mogelijk te maken. De yoga poses worden tot 5 minuten vastgehouden. Je parasympatisch zenuwstelsel wordt gestimuleerd, je hartslag wordt lager en je immunsysteem krijgt de tijd zich op te laden en gezond te worden. Het brengt je energieniveau op peil.


Yin & Yang yoga

Een combinatie van twee tegengestelde en tevens elkaar versterkende krachten. Het yang aspect van de les bestaat uit krachtige en dynamische houdingen. Het yin aspect richt zich meer op het dieper liggende bindweefsel rondom de gewrichten en de organen. Het versterkt de botten en spieren, maakt het lichaam leniger en geeft verjonging aan de dieper gelegen weefsels.

Chakra yoga
Een yogavorm waarbij de energetische uitwerking en het in balans brengen van de chakra's centraal staan. Het zorgt ervoor dat je daadwerkelijk de chakra energie bewust gaat ervaren, de levenskracht meer gaat stromen, blokkades worden opgelost waardoor je je krachtiger en energieker voelt.


Mindful Yoga

Bij Mindful yoga ligt de techniek van meditatie op de voorgrond. Dit komt tot stand door actieve vormen, de uitvoering van verfijnde bewegingsoefeningen en opmerkzaamheid.

Yoga Nidra

Een techniek waar bij de focus ligt op bewust ontspannen. Liggend op de grond luister je naar instructies van de docent die je met haar stem begeleidt door jouw innerlijke reis. Je zweeft als het ware tussen slaap- en waak-stand in. Je maakt contact met diepere lagen in het onderbewustzijn. Dit brengt je in een diepere staat van zijn. 

Yoga & meditatie

Naast de vele fysieke voordelen (body) heeft yoga ook een zeer ontspannende werking op de geest (mind). Een waardevolle bijdrage aan een gezond en bewust leven.

Elke retraite bevat aandacht voor en oefening in meditatie. Meditatie is een eeuwenoud gebruik in veel culturen en religies en vraagt om oplettendheid en concentratie. Het helpt je in het vinden van de weg naar innerlijke harmonie, helderheid en sereniteit. Je geeft je geest de gelegenheid om volledig tot rust te komen. Een korte pauze voor een reset. Regelmatig mediteren is helend en zorgt ervoor dat je lichaam, geest en ziel in balans komen. Mensen die regelmatig mediteren zeggen dat het stap voor stap belangrijker in hun leven is geworden. Het brengt meer kracht en helderheid in het leven. Een waardevolle bijdrage aan een gezond en gelukkig leven. 

Yoga retraite

Tijd voor jezelf! Tijd om een stapje terug te doen. Je laat het dagelijkse leven even los, met alle zorgen om en het zorgen voor. Je verbindt je weer met jezelf, zodat je kunt ervaren wat belangrijk voor je is en wat niet. Je leert (weer) goed voor jezelf te (laten) zorgen zodat je op kunt laden en daarna weer volop in het leven kunt staan. Je luistert naar je hart en laat haar de richting wijzen.

 

Veel van onze yoga weekends zijn een onderdeel van een uniek retraiteconcept voor het welzijn van lichaam en geest in de natuur met veel ruimte en rust. Je volgt één programma in een besloten groep en als 'special' zijn er open workshops van de andere docenten. Je kunt dus ook de andere thema’s ervaren in het yoga weekend. Het motto van de retraites is: "alles mag, niets moet!”

Al ruim 15 jaar organiseren wij yoga retraites in Nederland en West-Europa. Wij werken met een team van professionals met gevoel voor onze gast. Ervaren en gediplomeerde yoga docenten die ons persoonlijk raken met hun inspirerende lessen. Ook de masseurs en behandelaars hebben we geselecteerd op kwaliteit en uitstraling. De maaltijden worden bereid door een gewaardeerd team van chef-koks die alles ter plekke vers bereiden. En tenslotte voldoen de locaties aan onze kwaliteitseisen, omdat we alle accommodaties zelf persoonlijk een paar dagen beleven.

 

Alle bestanddelen van jouw retraite worden dus door ons persoonlijk geselecteerd en daardoor kunnen wij je dit vanuit ons hart aanbieden. Met een aantrekkelijk prijs-kwaliteit verhouding. 

Yoga weekend in Nederland

Boek nu jouw retraite nederland en ervaar wat een retraite met jou doet. Er is altijd een programma dat bij jou past. Bij een yoga retreat is er keuze uit diverse yoga vormen en voor beginners of gevorderden. Maar er zijn ook mooie combinaties, zoals yoga tijdens een mindfulness weekend of een stilte retraite om te ervaren wat enkele dagen zonder spreken, telefoon of prikkels met je doet.

bottom of page