top of page

Yoga Weekend Retraites in Nederland / West-Europa

We bieden yoga programma's voor gevorderden én voor beginners. Kijk voor het niveau op de diverse retraites. 
 
Ervaar de diepe werking van yoga door een paar dagen volle overgave aan yoga beoefening, gezonde voeding en ontspannen aanwezig zijn in de natuur. Er is voldoende tijd voor rust, verstilling, wellness en wandelen. 

Yoga weekend

Yoga weekend Nederland

Een yoga weekend is vooral een reis naar binnen. Yoga helpt ons te luisteren naar ons lichaam en de signalen die het lichaam geeft. Je lichaam vertelt je precies wat je nodig hebt, en wat je wel of niet wilt. Tijdens een aantal dagen yoga, meditatie en ontspanning leer je luisteren naar de signalen en ingevingen! Naast de vele fysieke voordelen (body) heeft yoga ook een zeer ontspannende werking op de geest (mind). Een waardevolle bijdrage aan een gezond en bewust leven.

Voor deze reis naar binnen hoef je niet ver te reizen. Onze yogaweekends vind je in Schouwen/Zeeland, Castricum/Noord-Holland en op andere locaties. Kijk in de yoga agenda en selecteer op locatie.  

Je wordt begeleid door de beste door ons geselecteerde yoga docenten. Ons team bestaat uit professionele ervaren docenten die passen bij onze visie. 

Body en mind verbonden

We doen en moeten zoveel, we werken vaak zo hard en vergeten dan te rusten in het grotere geheel. Terwijl dit zo belangrijk is om je succeservaringen ook werkelijk toe te laten en als bron voor een volgende stap te gebruiken. Je lichaam is een belangrijk instrument om je persoonlijke effectiviteit te vergroten. 

Een retreat met yoga en meditatie geeft je de mogelijkheid om je lichaam en geest weer te verbinden en die belangrijke rust te nemen. Meerdere dagen yoga practice is nodig om het ritme van je hoofd los te laten en het ritme van het hart te volgen. En om dit zo mogelijk thuis in het dagelijks leven weer toe te passen. Een yoga weekend kan voor jou een stap zijn naar je persoonlijke succes.

Waarom yoga?

Yoga helpt je om bewuster te worden van je lichaam en je lichaamshouding hiermee te verbeteren, omdat je bewegingen uitvoert die heel goed zijn voor je lichaam. Hieronder 10 algemene punten waarom yoga goed voor je lichaam is.
 

1. Vergroot je flexibiliteit

Door het regelmatig stretchen van de spieren, worden ze flexibeler. Je lichaam wordt hierdoor beweeglijker en vitaler. Ook wordt de kans op blessures kleiner. 

 

2. Versterkt je spieren

Afhankelijk van welk soort yoga je doet, helpt het om je spieren te versterken. Sommige houdingen hou je minuten minuten lang vast en dit versterkt je spieren. Een sterk en flexibel lichaam is belangrijk om het beste uit jezelf te halen. 

 

3. Verbetert je lichaamshouding

Veel zitten is niet goed voor je lichaamshouding. Yoga helpt je om bewuster te worden van je lichaam en je lichaamshouding hiermee te verbeteren, omdat je bewegingen uitvoert die heel goed zijn voor je lichaam.

 

4. Versterkt je botten

Het langer vasthouden van houdingen zorgt ervoor dat je botten versterkt worden en dat je minder kans hebt op bijvoorbeeld osteoporose (botontkalking). 

 

5. Verlaagt je bloeddruk

Yoga kan helpen om de bloeddruk omlaag te brengen, omdat het heel ontspannend is. Oefeningen zoals savasana en meditatie kunnen hierbij helpen. 

 

6. Helpt je ontspannen

Er zijn bij yoga o.a. veel ontspanningsoefeningen. Deze helpen je om minder stress te ervaren. Je leert je lichaam hier eigenlijk mee schakelen tussen inspanning en ontspanning.

 

7. Verbetert je bloedcirculatie

De grote variatie aan houdingen die je bij yoga doet, helpen je om de bloedcirculatie te verbeteren. Niet alleen doordat je je inspant, maar ook door de aard van houdingen. Houdingen met de benen in de lucht helpen bijvoorbeeld om de bloedstroom in de benen te verbeteren. 

 

8. Verbetert je zuurstofopname

Één van de belangrijkste elementen van yoga is de ademhaling. Door op een andere manier te ademen en de volledige capaciteit van je longen te benutten, neem je meer zuurstof op in je lichaam. Dit zorgt voor een betere en efficiëntere zuurstofopname.

 

9. Maakt je rug sterker

Binnen yoga zijn er zes verschillende typen houdingen. Vooroverbuigingen, achteroverbuigingen, extensies, gedraaide houdingen, inversies en laterale houdingen. Al deze houdingen helpen stuk voor stuk op een bepaalde manier om je rug sterker, flexibeler en vitaler te maken. 

 

10. Je krijgt meer energie

Door middel van yoga, meditatie en mindfulness zorg je ervoor dat je minder gestrest raakt. Door het volgen van deze oefeningen, zul je merken dat je energieker zult worden. Dit zal er ook voor zorgen dat er meer energie overblijft voor belangrijke dingen.

Yoga vormen

Er is keuze uit diverse yogavormen op de verschillende yoga vakantie retraites. Vaak een combinatie van Yin & Yang yoga en gebaseerd op Hatha yoga. Maar we bieden ook vakanties met Vinyasa, Vinyasa Flow, Yin yoga, Yin & Yang, Ashtanga Vinyasa, Restorative, Chakra yoga, Yoga Nidra en meer. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten yoga die we aanbieden bij FIT body & mind en de voordelen ervan: 
 

Hatha yoga

Dit is een klassieke vorm van yoga. Tijdens deze les wisselen dynamische en verstilde houdingen elkaar af. Hatha Yoga brengt innerlijke rust, ontspanning, vermindert de stress en geeft uiteraard meer energie.   
 

Flow yoga

Een zachte en dynamische yogales, waarbij er verschillende houdingen worden afgewisseld met vloeiende bewegingen. Inspannende en ontspannende houdingen worden gecombineerd in een iets hoger tempo dan een reguliere Hatha yogales.


Vinyasa yoga

Een vloeiende vorm van yoga waar verschillende houdingen met elkaar worden afgewisseld op het ritme van de ademhaling. Vinyasa Yoga helpt voor rust en het heeft een