top of page

Familieopstellingen / systemisch werk

Een familieopstelling laat ons snel en zonder veel woorden zien wat de onbewuste oorzaak is achter ons gedrag. Opstellingen helpen om de tot nu toe verborgen verbanden te zien met het grotere geheel waar we onderdeel van zijn. Pas als de verstrikkingen zichtbaar zijn, kunnen we nieuwe mogelijkheden vinden om ons op liefdevolle wijze los te maken van hardnekkige patronen.

Familieopstellingen weekend 

Als je steeds maar doet wat je niet zou willen of steeds maar niet doet wat je wel zou willen. Een workshop voor iedereen die een persoonlijke stap willen zetten. Ervaar de diepe en magische werking van familie opstellingen door een paar dagen volle overgave aan systemisch werk, gezonde voeding en ontspannen aanwezig zijn in de natuur. Er is voldoende tijd voor rust, verstilling, wellness en wandelen. 

Familie opstellingen of systemisch werk

Het maken van een familieopstelling is een vorm van alternatieve psychotherapie die in West-Europa geherintroduceerd werd door de Duitser Bert Hellinger. Hij kwam als West-Europeaan in aanraking met deze werkwijze toen hij als missionaris in Zuid-Afrika werkte. De werkwijze van Hellinger is het zogenaamd systemisch werken. Therapeuten en coaches die systemisch werken trachten door middel van het opstellen van iemands systeem van herkomst niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daartussen te herkennen, erkennen en zo mogelijk weg te nemen.

 

Een familieopstelling is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het vraagstuk inbrengt, worden andere deelnemers uitgekozen als ‘representant’. De vragende deelnemer geeft hen een plaats in het vertrek ten opzichte van de andere deelnemers, deels geholpen door de therapeut.

 

Er ontstaat zo een tableau vivant dat achterliggende aspecten van het vraagstuk laat zien als de representanten worden ondervraagd over hun gevoelens en attitudes ten opzichte van elkaar en de situatie. Er komen verstrikkingen aan het licht (soms in eerdere generaties) die hebben geleid tot stagnatie in het huidige leven van de deelnemer. Vaak zijn die verstrikkingen onverwerkte gevoelens als gevolg van nare gebeurtenissen, zoals het jong overlijden van een ouder of een kind, oorlogservaring en scheiding van ouders. Die onverwerkte gevoelens kunnen later geboren kinderen onbewust en onbedoeld belasten, waardoor zij uit balans zijn. Aan de hand van eenvoudige instructies van de begeleider brengen de representanten beweging in de situatie en kan er rust komen tussen de personen die de representanten vertegenwoordigen. De effecten van de sessie zijn soms op korte, maar vaak op lange termijn merkbaar.

Wat is een familie opstelling?

In een systemische opstelling worden door een cliënt of deelnemer representanten (stand-ins) voor zichzelf en voor andere personen uit het systeem (familie, team of organisatie) in de ruimte geplaatst.

Wat doet een familie opstelling met je?

Een familieopstelling is een effectieve en helende manier om de onbewuste patronen in onze familie van herkomst te onderzoeken. Hier zijn antwoorden te vinden op de vraag wat ons in het dagelijks leven (on)bewust beïnvloedt en waardoor we niet lekker in ons vel zitten of onze doelen niet lijken te halen.

Welke vragen kun je stellen bij een familie opstelling?

In een familieopstelling kun je bijvoorbeeld kijken naar vragen over:

- de verhoudingen binnen je familie (je voorouders, gezin van herkomst of eigen gezin), 

- de achtergrond van je eigen gedrag of emoties in een hele andere context, bijvoorbeeld in de sociale sfeer, in je werk of 'in jezelf',

- ziektes of fysieke ongemakken.

Wat is een familie systeem?

Bij het familiesysteem horen dus je (biologische)ouders, grootouders, ooms, tantes, neven, nichten en verdere voorouders. Maar ook geloofsovertuigingen, land van herkomst, gebeurtenissen of de context waarin werd geleefd.

Hoe belangrijk is je familie?

Je leert jezelf kennen dankzij je familie. Ze leren je de belangrijkste levenslessen, ook al vind je ze soms ronduit belachelijk. De lessen die je leert zul je je hele leven bij je dragen en maken je tot de persoon wie je bent, waar je mega trots op mag zijn.

Kosten van familie opstellingen

Het tarief voor een opstelling zowel individueel als in een groep ligt bij een gerenommeerd instituut vaak tussen € 150 - € 200. Een individuele opstelling duurt ca 1,5 - 2 uur. In een opstellingen weekend ervaar je zoveel opstellingen als deelnemers in de groep (meestel rond 10 personen). In elke opstelling kan je gevraagd worden als representant. Het systeem bepaald dat ook daar altijd een persoonlijke ontwikkeling voor jou in verscholen ligt. Je wordt niet voor niets gekozen. 

Deelnemers over Peter:
"Liefdevol en krachtig weet Peter in elk moment tot de kern door te dringen. Bij Peter krijg je niet de ruimte om laf te ontsnappen aan wat jou hier te doen staat. Wel mag je met respect voor je eigen grenzen ontdekken en leren hoe jij kunt leven vanuit je hartsverlangen." - Dirk Jan Dirk Jan Kroon (Direkteur Corporael, BIM, Lean and Commitment)

"De begeleiding van Peter was en is voor mij als een reis naar de kern van mijn bestaan. Dat wat me daarbij in de weg stond is transparant geworden, zodat de essentie van wie ik ben nu helder is. Vanuit de empathie en de verbinding die Peter met mij aanging kon ik groeien tot een autonomie die daarvoor onbereikbaar leek. Ik ervaar daardoor zoveel meer ruimte en evenwicht in mijn leven en in mijn werken. Zo zijn reis en doel steeds meer gaan samenvallen. " - Hein Nieuwhof - (teammanager Gemeente Amsterdam)

"Ik herinner me jou als een prachtig en gevoelig mens met een schat aan ervaring en deskundigheid in het begeleidingswerk." - Chris Herwig - (sales network manager)

Familie opstellingen weekend

Boek nu jouw opstellingen weekend en ervaar wat een weekend onderdompelen in systemisch werk met jou doet.....  Maar er zijn ook mooie combinaties, zoals yoga tijdens een mindfulness weekend of een stilte retraite om te ervaren wat enkele dagen zonder spreken, telefoon of prikkels met je doet.

bottom of page