top of page

Mindful Nature: met aandacht in de natuur

Bewust in de natuur. Met volle aandacht van body en mind. Bewegen, ontspannen en inspannen. Voel, zie, ruik, hoor en ervaar de natuur. In liefdevolle omgang met jezelf en de natuur. 

Mindful Nature retraite

Als mens maken we onderdeel uit van de natuur. In de huidige tijd zijn we dit soms vergeten en staan we niet meer in verbinding met ons eigen natuurlijke tempo. Tijdens een natuur retraite nodigen wij je uit om te ontladen, ontspannen en te genieten van de schoonheid en kracht van de natuur, je zintuigen open te stellen en jezelf weer helemaal op te laden. De natuur laat ons zien en ervaren waar we mogen vertragen, waar we uit balans zijn en hoe we weer meer in balans kunnen komen. 

Waarom Mindful aanwezig zijn in de natuur?

Door in de natuur te zijn, stimuleren we ook het helend vermogen van ons lichaam. We verbinden ons met onszelf en de natuurlijke omgeving om ons heen. Door te bewegen en te verbinden met de natuur, worden ook gedachten, gevoelens en eventuele blokkades in ons in beweging gebracht. Door in verbinding te blijven met ons lichaam en aandachtig te luisteren en aanwezig te blijven bij alles wat we ervaren, zijn we volledig mindful, aanwezig in het moment. De bewustwording van alles wat op dat moment aanwezig is, zoals gedachten en gevoelens, en de acceptatie hiervan, zorgen ervoor dat het weer kan gaan stromen in onszelf, waardoor we meer ruimte en ontspanning ervaren, tot heldere inzichten komen en weer dichter bij onszelf komen te staan.

Bosbaden of Shinrin-yoku

Tijdens het bosbaden trek je in stilte het bos of de natuur in en maak je op een andere manier kennis met de natuur om je heen. Je verlaagt je tempo en ervaart hoe het in de natuur zijn je kan helpen om bewuster in het moment te staan en dieper in contact te komen met je intuïtie en je eigen natuur. Bosbaden oftewel Shinrin-yoku komt uit Japan in de jaren 80. Deze methode wordt steeds bekender over de hele wereld doordat er steeds meer onderzoek is gedaan naar de positieve invloeden van het in de natuur zijn op onze gezondheid. Maar ook al lang voordat bosbaden in Europa bekend werd deden bestond bosbaden al. Relatief nog niet zo lang geleden leefden we als mensen volledig in en met de natuur, we maken immers deel uit van de natuur, maar helaas zijn we dit soms vergeten en dit heeft een grote impact op onze fysieke en mentale gezondheid. 

 

Door bewust de natuur in te gaan, kom je in dicht contact met je natuurlijke omgeving en ervaar je het leven in het bos op een intense manier. Je wordt uitgenodigd om gerichte oefeningen te doen die o.a. je zintuigen prikkelen en je verbinden met de energie van het bos. Hierdoor registreer je meer wat je ziet, hoort, voelt, proeft en ruikt. We zetten al onze zintuigen open en dompelen onszelf dus echt onder in de geuren en kleuren van het bos: een waar bosbad.

 

Een bosbad wandeling brengt je in het hier en nu en geeft je energie, ruimte en inspiratie voor frisse ideeën. Het brengt je ook dichter bij je eigen natuur.

Mindful wandelen

Hoe vaak ben jij bewust aanwezig tijdens het wandelen? Zie je de prachtige natuur om je heen, voel je de aarde onder je voeten, merk je je ademhaling op? Tijdens mindful wandelen maak je kennis met mindfulness- en ademhalingstechnieken, en soms wordt er ook gebruikgemaakt van yoga en/of oefeningen uit de Tai Chi. Op een bewuste manier verbind je je met jouw lichaam en de natuur om je heen.

Mindful hardlopen en jogging

Met mindful hardlopen wordt je bewust van je looptechniek, het gebruik van je ademhaling en de automatische piloot op welke je beweegt. Je leert tijdens het hardlopen je ademhaling beter én gezonder in te zetten, mindfulness toe te passen en de juiste hoeveelheid ontspanning aan te brengen. Met als resultaat meer plezier en energie.

Bootcamp en yoga

Een bootcamp is een complete training op muziek voor het hele lichaam en geest. Voor meer kracht, betere conditie en flexibiliteit. Na een rustige warming-up doen wij kracht en cardio oefeningen met eigen lichaamsgewicht. Het wordt opgevolgd door yoga oefeningen. Als kers op de taart sluiten wij af met een ontspannende meditatie.

 

Een streven is "sterker en soepeler". Een deel van de les besteden wij aan het versterken van onze core (buik, billen en rug). Onze core bestaat uit 29 spieren, die je nodig hebt voor (hard)lopen, zitten, tillen, fietsen etc. Door regelmatig deze spieren te trainen, zorgen wij voor een sterke basis voor ons lichaam. Dit helpt ons in ons dagelijks leven en tijdens onze trainingen. Hierdoor kunnen wij beter en veiliger trainen. Het voorkomt blessures en verhoogt onze mobiliteit. De sessies zijn op muziek. Uit onderzoek blijkt dat mensen intenser sporten als ze tijdens de training naar muziek luisteren. Ook maakt je lichaam door muziek meer gelukshormonen aan, waardoor je je blijer voelt.

SUP yoga

Stand Up Paddle (SUP) yoga is de laatste jaren een zeer populaire vorm van yoga geworden. Het is toegankelijk voor iedereen. Relaxed en uitdagend. Je krijgt yogales op een speciaal SUP board. Dit is een groot surfboard van 3 meter lang en 90 cm breed. Het board wordt verankerd met de bodem, zodat het enkel met de wind en golfjes meedeint en niet wegdrijft.

 

Deze vorm van yoga doet nog een extra beroep op je balans. Ook je zintuigen worden geprikkeld door de omgeving; de natuur, de lucht en het water.  Onder begeleiding van een gediplomeerde instructrice peddel je naar een rustig stukje water. Daar doe je de oefeningen op een stabiel board en ben je één met water en natuur.

Sjamanistische zweethut

Een ceremonie gebaseerd op eeuwenoude tradities waarin we ons verbinden met onze ware natuur; de elementen van de natuur en het grote geheel waar je deel van uitmaakt. Een krachtige ceremonie van zuivering, transformatie en een diepe verbinding met je eigen wijsheid, dromen en intuïtie.


Deze ceremonie duurt een hele dag en is een co-creatie met de groep. We maken met zijn allen de ceremoniële plek klaar voor gebruik, houden een steenceremonie, steken het vuur aan, bouwen de hut op en maken gebedszakjes. We nemen plaats in de ‘baarmoeder’ van de aarde, de donkere met dekens bedekte hut. De gloeiende stenen brengen de zuiverende hitte. Het water dat we gieten bevestigen de transformatie die plaats vindt. We vieren en danken de krachten van de natuur. 

Mindful nature reizen

Duurzaam omgaan met de aarde is zelf ook duurzaam leven. Voor een mndfulness vakantie hoef je niet ver te reizen. Onze reizen zijn vooral in Nederland en West-Europa. Locaties die je eenvoudig met de auto, bus of trein kunt bereiken. En voor de minimale footprint bieden we carpool bemiddeling. Samen reizen resulteert ook vaak in mooie ontmoetingen. En de belangrijkste reis is tenslotte je reis naar binnen. Voor duurzame omgang met jouw lichaam en geest. Jouw tempeltje dat je hele leven mee moet. 

Mindful nature in Nederland

Enkele dagen oefenen in aandacht. Een ontmoeting met een heel palet aan aandachtsoefeningen die Mindfulness ons biedt. Je wordt begeleid naar volle aandacht voor het hier-en-nu. En voor jezelf in het hier-en-nu. Vaak in een mooie combinatie met yoga en beleving van de natuur en gezond en lekker eten.

We verblijven op unieke locaties met veel natuur, ruimte en rust. De perfecte plek voor verstilling. Maar ook om met aandacht te genieten van heerlijke vegetarische voeding en wellness met sauna of een verfrissende duik in zee. 

Mindfulness vakantie in Frankrijk

Onze mindfulness & meditatie vakanties zijn op unieke locaties in de natuur met veel ruimte en rust. Dit geeft je de mogelijkheid om de natuur bewust te ervaren. Afhankelijke van de locatie zijn er uitgebreide mogelijkheden om te wandelen in het bos, de duinen en op het strand. Gezamenlijke wandelingen en/of stilte wandelingen zijn onderdeel van het programma. Een mooie manier om de omgeving te verkennen en jouw stilte plekjes te vinden. 

 

Je kunt natuurlijk ook (sport)fietsen, zwemmen in zee of in een meer, culturele excursies, massage en andere behandelingen, sauna en relaxen terrasjes of ligweiden op het landgoed.

Retraite vakantie

Een retraite is het jezelf tijdelijk terugtrekken uit het dagelijks leven met als doel geestelijke verdieping. Tijd voor jezelf! Tijd om een stapje terug te doen. Je laat het dagelijkse leven even los, met alle zorgen om en het zorgen voor. Je verbindt je weer met jezelf, zodat je kunt ervaren wat belangrijk voor je is en wat niet. Je leert (weer) goed voor jezelf te (laten) zorgen zodat je op kunt laden en daarna weer volop in het leven kunt staan. Je luistert naar je hart en laat haar de richting wijzen. 

 

Een retraite en een vakantie zijn mooi te combineren tot een retraite vakantie. Ontspanning, verdieping en plezier zijn de elementen voor een heerlijke yoga retraite vakantie. Met begeleiding op gebied van yoga, meditatie, beweging, ademhaling en inspiratie voor een gezonde lifestyle. Bestanddelen om gezonder en bewuster in het leven te kunnen staan. Maar ook een paar dagen om lekker te genieten van het leven. Het leven te vieren. Leuke mensen leren kennen, terrasje pikken, een boek in een luie stoel, zonnebaden, zwemmen en misschien wel lekker dansen. 

 

Zo ontstaat er ruimte voor verstilling, reflectie en loslaten van wat niet meer nodig is, zowel als het vooruitblikken op je persoonlijke ontwikkeling en richting in je toekomst. In optionele sharings of  bewustzijnscirkels delen we met elkaar wat gehoord mag worden. 

 

Thuiskomen bij jezelf of rusten in zijn

Een periode met alle aandacht voor jou en voor wat jij nodig hebt. Je hoeft even voor niemand te zorgen en helemaal nergens aan te denken. Alles wordt voor je verzorgd. Dit geeft je ruimte om te reflecteren op je leven, je te verdiepen in je werkelijke verlangens,  nieuwe inspiratie en inzichten. Thuiskomen bij jezelf en Rusten in ZIjn. 


Je mag een paar dagen je verplichtingen loslaten, helemaal tot rust te komen en ontspannen in wat er dat is. Een reset voor jezelf. Je komt weer sprankelend, geïnspireerd en vol enthousiasme uit deze retraite vakantie terug in het dagelijks leven.

Mindfulness blogs

bottom of page