top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Mijn groei en bloei in persoonlijke ontwikkeling - Carmen van Heel

Bijgewerkt op: 13 mei

“Wat ben jij gegroeid zeg, op het gebied van persoonlijke ontwikkeling”. Dit kreeg ik te horen tijdens mijn vorige retraite. Niet alleen anderen vertellen mij dat ik ben veranderd. Ik voel het zelf ook. En ik kan je vertellen: dat voelt goed!


Ik mag mezelf gelukkig prijzen met al flink wat bijzondere retraite ervaringen van FIT body & mind. Dit maakt dat de eerst nogal rommelige, negatieve en zware rugzak die ik dagelijks bij mij droeg plaatsmaakt voor een opgeruimd, positief, lekker zittend en mooi tasje. Wat een verlichting.


Wat er allemaal zat in de zware rugzak die ik voorheen bij mij droeg en hoe ik deze bagage uitgepakt en ontrafeld heb, kun je deels teruglezen in mijn vorige blogs: Personal Transformation en Next Step (systemisch werk). In deze blog focus ik mij op waar ik nu sta en hoe de verschillende retraites van FIT body & mind hierin een belangrijke rol hebben gespeeld.
Ik voelde mezelf een lange tijd niet thuis op deze aardbol In 2019 klom ik uit een diep dal. Ik weet nog wel dat ik in die periode op zoek was naar iets waar ik positiviteit uit kon halen. In eerste instantie ontdekte ik weer lichtpuntjes in het leven doordat ik startte met het zelf kweken van groenten. Tegelijkertijd ontdekte ik yoga dankzij mijn besluit in 2019 om deel te nemen aan mijn allereerste yoga retraite bij FIT body & mind. Hierover schreef ik de blog Een betoverend weekend. Ik vond dit een hele mooie combinatie, want ik ontdekte hierdoor namelijk de verbinding met de natuur (zelf groenten kweken) én de verbinding met mezelf (yoga te beoefenen).


De voor mij eerste yoga retraite in 2019 opende een nieuwe wereld voor mij. Een wereld waarin ik mezelf helemaal thuis voel. Een wereld vol spirituele groei. Een wereld waaruit ik nu ontzettend veel kracht haal.


Ik besefte mezelf gaandeweg dat ik altijd al wel iets met spiritualiteit had, alleen het was een tijd lang niet meer zo aanwezig door alle chaos, hectiek en hoge verwachtingen waar ik voor mijn gevoel in deze maatschappij aan moest voldoen. Ik herinner mezelf in mijn kinderjaren als een heel vrolijk en onbezorgd meisje. Dan stond ik weer urenlang te dansen op muziek. Of ik zong de longen uit mijn lijf. Maar ik had ook een extreem emotionele kant en de behoefte om dit te uiten. Toen ik jonger was en nog thuis woonde stak ik regelmatig wierook aan. Dan ging ik liggen op bed luisterend naar muziek die mij raakte. Zo probeerde ik de tranen van verdriet te laten stromen. Ik kreeg op een gegeven moment namelijk veel moeite met aarden. Dit kwam voort uit het feit dat ik mezelf lang niet thuis voelde op deze aardbol. Regelmatig vroeg ik mezelf af wat ik hier eigenlijk doe.


Maar meer dan ooit heb ik mijn doel in dit leven duidelijk. En dat is voor mij eigenlijk de belangrijkste verandering: dat ik voel wie ik ben en waarom ik hier ben.


Mijn transformatie ging niet zonder slag of stoot

Het bovenstaande gaat natuurlijk gepaard met allerlei processen en het ging ook niet zonder slag of stoot. 2021 was voor mij op persoonlijk gebied een transformerend jaar. Ik ben opnieuw diep gegaan. De situatie in de wereld zoals deze in 2020 ontstond deed daar nog een schepje bovenop. Opnieuw leken negatieve gedachten weer de overhand te krijgen. Dankzij de verdiepende retraites van FIT body & mind bleef ik met beide benen op de grond staan en eigenlijk nog beter dan dat. Ik voel me ondanks de ellende in de wereld namelijk sterker dan ooit tevoren.


Diverse yoga weekenden, het Personal Transformation weekend (Anouk Smulders) en de Next Step retraite (Peter Asscheman) hebben een grote rol gespeeld in mijn weg van persoonlijke ontwikkeling. Wat ik heb ervaren tijdens het Personal Transformation weekend is dat stress en spanning een weg uit mijn lichaam vonden. De verschillende sessies die door Anouk werden begeleid zorgden er daarnaast voor dat op verschillende levensgebieden overzicht werd gecreëerd. Hierdoor kreeg ik inzicht in waar ik nog aan moest gaan werken, maar ook kreeg ik inzicht in wat juist wel al goed gaat. Al die verschillende inzichten gaven rust. Ik heb mezelf én de andere deelnemers tijdens deze retraite daardoor letterlijk zien groeien en opbloeien.


Tijdens de Next Step retraite met (familie-)opstellingen ging ik aan de slag met de inzichten die ik tijdens het Personal Transformation weekend had opgedaan. Zoals je kunt teruglezen in die blog vielen tijdens dit weekend veel puzzelstukjes op hun plek waardoor blokkades, veroorzaakt door vroegere gebeurtenissen, werden opgelost dankzij de fantastische begeleiding van Peter.


Ik voel nu door al deze bijzondere ervaringen en helingsprocessen meer rust in mezelf. Ik voel me krachtig. Ik heb vertrouwen in het leven. Ik sta dichter bij mezelf. Ik voel de verbinding met de kern in mezelf. Uitdagingen ga ik niet uit de weg. Ik doe meer van wat goed voelt voor mij. En ik leef vanuit mijn hart in plaats van vanuit mijn hoofd.


Ik kom in beweging, dans en laat mezelf weer zien

De meest recente retraite die ik heb gevolgd, namelijk de Move & Meditate (Inge van Nimwegen) waar Ecstatic Dance in voorkwam, liet mij intens voelen dat ik een grote sprong heb gemaakt in mijn persoonlijke ontwikkeling. Nu sta ik namelijk zoals vroeger als een kind zo blij weer heerlijk te dansen op muziek. Ik laat mijn lichaam daarbij gaan zoals het wil gaan. Niet nadenkend. Geen gedachten meer over wat anderen mogelijk denken.


Doordat ik tijdens deze retraite ook nog eens onder fantastische begeleiding van Nadam Schmidt het ijsbad in stapte, voelde ik een boost van zelfvertrouwen naar binnen stromen. Hierdoor zijn de kernwaarden (mijn verlangen) waar ik graag naar leef nog beter verankerd in mijn lichaam en durf ik mezelf weer te laten zien. Ik laat mij hierdoor leiden vanuit vertrouwen en niet (meer) vanuit angst. En dat.. voelt bevrijdend!


De transformatie die ik heb ondergaan in mijn innerlijke wereld is nu zo voelbaar dat ik merk dat deze transformatie ook volgt in de keuzes die ik maak in de buitenwereld. Zo heb ik recentelijk bepaalde knopen doorgehakt waardoor ik ook extern meer leef naar mijn verlangen. Hierover ga je in een volgende blog van mij meer lezen.


Ik besef me tegelijkertijd dat ik nog steeds veel te leren heb en het leven continu bestaat uit bergen en dalen met obstakels. De dalen in mijn leven ben ik juist erg dankbaar. Door pijn en weerstand ben ik gegroeid. Obstakels zijn er om te overwinnen. Het doet me denken aan de volgende quote: ‘Sometimes when you’re in a dark place, you think you’ve been buried, but actually you’ve been planted’. Deze quote strookt ook zo lekker met mijn andere passie: moestuinieren. Het is een mooie metafoor, want ik was dat zaadje onder de grond dat nu is gaan groeien en bloeien.


Tot slot

FIT body & mind heeft een speciaal plekje in mijn hart. Dank Peter, voor alle bijzondere momenten in het afgelopen jaar. Alles tot in de puntjes goed geregeld. Heerlijk eten, mooie mensen, fantastische teachers/begeleiders, verbinding, liefde, gezelligheid. Het is keer op keer weer een heel fijn cadeau vol geweldige ervaringen. Dat draag ik voor de rest van mijn leven met me mee.


Wil jij ook een stap zetten in je persoonlijke ontwikkeling? Wacht dan niet langer en boek ook een verdiepende retraite!

Comments


bottom of page