top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Een betoverend weekend - Carmen van Heel

Bijgewerkt op: 13 mei

Afgelopen weekend nam ik deel aan een yoga retreat weekend, en de titel zegt het al: het was betoverend. Ik wist niet wat ik er van moest verwachten, dus met het idee dat ik het wel gewoon over mij heen laat komen ben ik dit weekend ingegaan. Nog niet eerder had ik yoga beoefend en nog nooit heb ik een weekend in pure rust doorgebracht, niet dat ik mij kan herinneren in ieder geval. Dit was dus echt een openbaring voor mij. In deze blog neem ik je per dag van het weekend mee in mijn bevindingen. Ik hield tijdens het weekend in de avonden namelijk een dagboekje bij. Delen uit dit dagboekje schrijf ik hieronder uiteen. Ik schrijf soms in de ‘we’-vorm, omdat ik dit avontuur samen met een hele goede vriendin ben aangegaan. Lees je mee?


Yoga retraite weekend Zeeland
Carmen van Heel - deelnemer

Dag 1 (vrijdag 16 augustus 2019)


Ik voel me moe. Intens moe. Afgelopen nacht heb ik slecht geslapen. Deze middag viel er ook weer het één en ander voor wat niet bijdroeg aan een positieve gemoedstoestand, dus de reis hier naartoe was slopend.


Eenmaal aangekomen ging eigenlijk al direct een wereld voor mij open. De locatie is zo mooi, midden in de natuur. Prachtig. We kregen een warm welkom met thee. En we kregen een prachtige kamer toegewezen. Een turquoise kamer. Een kleur die ons beiden aantrekt. Het is hier nu al geweldig.


Na even bijgekomen te zijn op de kamer volgde een soepje en daarna de eerste yogales. Geen idee wat mij te wachten stond. Ik liet me verrassen.


Eenmaal bezig met de allereerste yogales (Yin Yoga) was het zo bijzonder. En vooral heel emotioneel. Tijdens de rustige stretch oefeningen voelde ik zoveel emotie van binnen. Het was echt bizar. Ik voelde mezelf. De energie van binnen. De emoties van binnen. Alle spanningen. Je zo bewust zijn van je lichaam doordat je zo met je lichaam bezig bent geeft een overweldigend gevoel. Ook een heel fijn gevoel. Een gevoel waarbij je dieper tot de kern van je zijn komt. Zoals onze yoga lerares ook zei: “We zijn human beings, maar in deze maatschappij lijkt het er wel op alsof we steeds meer human doings worden”. Mij is nu duidelijk dat je met yoga weer meer human being wordt: mens zijn.


Het inspireert me nu al. Dit hele gebeuren. De fijne mensen hier. Het warme gevoel. Aandacht voor jezelf. In de watten gelegd worden. Heerlijk en tegelijkertijd zo bijzonder.


Na de eerste workshop kregen we het diner. Het was top verzorgd en alleen maar vegetarisch en biologisch. Dit spreekt mij ook steeds meer aan. We kregen couscous met salade en groenten in een normale portie en het was meer dan genoeg. Je kon proeven dat alle liefde en passie van de kok in deze gerechten was gestopt.


Ik kijk uit naar morgen. Een nieuwe dag en nieuwe kansen. Nog meer tot mezelf leren komen en alles nog beter in me opnemen.


Dag 2 (zaterdag 17 augustus 2019)


Vandaag hebben we drie yoga lessen gevolgd. Het was wederom heel bijzonder. De eerste yogales was afwisselend met intensieve en rustige bewegingen. De tweede yogales was vooral weer alleen maar rustig en de derde (in de avond) was Dans Yoga.


Die laatste vond ik misschien wel het meest bijzonder van de dag. Je moest jezelf overgeven aan de muziek. Daar had ik in het begin wel een beetje moeite mee, maar het was prachtig om mee te maken en alle mensen om je heen te zien genieten en te zien hoe zij alle emotie van hun afdansen. Dit probeerde ik zelf ook te doen en het voelde bevrijdend. Ook omdat er zoveel lach bij kwam kijken. Je voelt direct, door iets te doen wat buiten je comfortzone ligt, dat je hoofd leger wordt en je jezelf fijner in je lichaam voelt zitten.


Ook heb ik vandaag een massage genomen en hebben we in de sauna en een floatbad gezeten. We hebben veel gedaan, maar alles met de nodige rust. Ik voel me prettig licht in mijn hoofd. Moe, maar fijn moe. Voldaan. Betoverend. Verruimend. Liefdevol. Alle energie voel ik door mijn lichaam stromen. Ik had nooit gedacht dat dit zoveel impact op mijn lichaam kon hebben. Je voelt je meer in balans. Balans tussen lichaam en geest, tussen gevoel en gedachten. Een gevoel van vrijheid.


Ik heb vanaf vandaag sterk het gevoel dat ik hiermee verder wil gaan. Dit past bij mij. Het voelt goed. Dit is wat ik zoek in mijn leven. In mijn lichaam. Daar wil ik van leren houden zodat ik van mezelf ga houden, waardoor mijn mindset verbetert en ik helder en vitaal door het leven kan gaan.


Dag 3 (zondag 18 augustus 2019)


We begonnen de dag met een yogales van weer een andere docent (dat is echt leuk hier, dat je kan proeven van verschillende soorten yoga). Een docent die een beetje zijn eigen yogavorm heeft ontwikkeld. Ook dit was weer een mooie beleving, maar een vorm die minder bij mij past.


Hierna volgde het ontbijt en een half uur later hadden we opnieuw yogales van onze eigen docente. Bizar dat het alweer de laatste yogales van het weekend was. Je leeft een heel weekend vertraagd, maar daarom lijkt de tijd juist sneller te gaan.


Onze eigen docente was erg fijn en liet heel duidelijk blijken dat alles goed is, zolang je maar de stretch in je lichaam voelt. Ze leerde mij om van mijn lichaam te houden. Dat deed ze prachtig en op een onwijs fijne manier.


De zondag sloten we af met alle deelnemers in ‘The Circle of Bye’ waarbij nog even stil werd gestaan bij de mooie belevingen en een warm dankwoord werd gedaan door de gastvrouw van het weekend.


Ik ben zo dankbaar dat ik dit avontuur ben aangegaan. Dat ik zoveel heb mogen leren. Dat het ook anders kan. Dat je van jezelf kan houden, je bewuster bent van je lichaam en geest. Dat het leven meer is dan alleen maar hard werken. Dat ik dit mezelf mag gunnen. Een cadeautje aan mezelf.


Namasté.


Carmen van Heel schrijft op haar website C'est la Vie - geluk zit in de kleine dingen - over "Moestuinen en meer". Ze vond haar positiviteit en zichzelf (terug) in het kweken van eigen groenten, fruit en kruiden. De blog verscheen eerder op https://cestlavieforyou.nl/een-betoverend-weekend/

Comments


bottom of page