top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Personal Transformation weekend: het leven gaat over rozen - Carmen van Heel

Bijgewerkt op: 13 mei


Als een roos zo mooi. Zo zacht. Met zoveel kracht. Zo voelde ik mezelf uiteindelijk dankzij de Personal Transformation retraite van 11 tot en met 13 juni 2021. Het voelt alsof ik een week op vakantie ben geweest. De innerlijke reis die ik heb doorgemaakt in dit weekend is zó waardevol. Daarom deel ik graag mijn ervaringen, omdat ik jou dit ook gun.


“Visualiseer een roos van binnen die steeds verder opengaat en uiteindelijk je romp helemaal vult, tot zelfs buiten je lichaam.” Zo instrueerde Transformatie Expert Anouk Smulders mij en de andere deelnemers. Dit was tijdens één van de fantastische meditaties aan het begin van een groepssessie met als doel om te aarden. “En kijk dan eens, zodra de roos helemaal open is gebloeid, in het hart van de roos. Wat zie je?” Het verlangen dat ik voel diep in mijn hart is wat ik zag.


Alsof de zon naar binnen schijnt

Een aantal jaren terug, voordat ik yoga beoefende en mediteerde, vond ik het niet gemakkelijk om écht te voelen. Ik was veelal bezig met van alles te willen en de lat hoog te leggen om zo het beste uit mezelf te halen. Als ik dat wat ik wilde eenmaal had bereikt, dacht ik snel weer na over het volgende wat ik wilde bereiken. Tijdens dit weekend is mij duidelijk geworden dat willen komt vanuit je hoofd. En dat dit slechts kortdurende voldoening geeft.


Dat wat ik verlang ligt in mijn hart. En verlangen heeft te maken met vervulling, oftewel mijn missie in dit leven. Daar ben ik mezelf nu veel bewuster van geworden. Net als dat ik mezelf bewuster ben geworden van het feit dat, om bij je verlangen te komen, eerst basisbehoeften moeten zijn vervuld.


De groepssessie over het verlangen was dan ook de laatste groepssessie. Hieraan voorafgaand zijn we dieper ingegaan op andere thema’s als veiligheid, erkenning en ruimte (de basisbehoeften) die relevant zijn om meer in contact te komen met de kern binnenin jezelf waardoor je verbonden bent en verlichting voelt. Alsof de zon naar binnen schijnt en alles langzaamaan wat helderder wordt.


Een programma vol liefde

Als ik denk aan een roos, dan denk ik ook aan liefde en groei. Wauw, wat een liefde heb ik gevoeld. Hierbij denk ik als eerste aan Anouk. Hoe zij mij en de andere deelnemers heeft begeleid is eigenlijk niet met de juiste woorden te omschrijven. Als een prachtige, zachte en liefdevolle engel danste zij als het ware door de groepssessies heen waarbij ze aandacht had voor ieder individu en ieder individu steeds weer een niveau hoger tilde. Er werd door haar zoveel ruimte en rust gecreëerd waardoor iedereen zichzelf veilig voelde om te delen. Ik heb mezelf en de andere deelnemers letterlijk zien groeien en opbloeien.


De opbouw van het programma was intensief, maar tegelijkertijd perfect ingedeeld dankzij de veelzijdigheid en variëteit. Van yogalessen en familieopstellingen tot aan ademwerk en dansen. In combinatie met de groepssessies zorgde dit voor een mooie balans waardoor persoonlijke groei ook echt mogelijk werd gemaakt.

De variëteit van het programma maakte ook dat ik met dingen in aanraking kwam die ik voorheen nog nooit gedaan had, zoals Osho Dynamic Meditation. Ik werd hierbij uitgedaagd om uit mijn comfortzone te stappen. En daarbij voelde ik mezelf wat angstig. Maar ik heb geleerd dat ook hierin een les zit. Zo heb ik namelijk ontdekt waar nog blokkades zitten. En dat is ook heel veel waard.


Gezonde voeding om te groeien

Wij mensen hebben, net als rozen, de juiste voeding nodig om te kunnen groeien. Het eten dat werd geserveerd was eveneens gevarieerd en perfect voor het creëren van een gezond lichaam en een gezonde mind. Tijdens het ontbijt genoot ik onder andere van de lekkerste havermoutpap met verschillende gezonde toppings. De lunch bestond, net als het diner, onder andere uit een groot aanbod van diverse groenten. Karin en Rob van Puur Koken met Passie hebben zichzelf hierin overtroffen. Het was echt heerlijk.
Wat ik je mee wil geven

Even weer terugkomend op de roos. De roos is voor mij een prachtige metafoor voor dit weekend. Een roos doet er lang over om tot een roos te komen. Voor dit proces is tijd nodig. En dit proces gaat niet altijd zonder slag of stoot. Door de jaren heen heb ik door verschillende negatieve gebeurtenissen veel stress en spanning opgeslagen in mijn lichaam. Daarom was dit transformatieweekend een perfecte uitkomst voor mij. De uitspraak dat stress en spanning opgeslagen worden in het lichaam klonk mij voorheen best wel vaag in de oren. Nu ben ik er achter dat dit écht zo is, omdat ik heel bewust heb gevoeld dat, in ieder geval een heel groot deel van deze stress en spanning, een weg uit mijn lichaam heeft gevonden.


Wat ik jou als lezer tot slot wil meegeven is dat er ontelbaar veel soorten rozen zijn. Met ieder een eigen betekenis. Onthoud dus dat waar of wie je ook bent, er altijd een passende roos is te vinden voor jou. Alle ingrediënten – zoals de zon (letterlijk en/of figuurlijk), liefde en goede voeding – om die mooie roos te zijn kun je tot je nemen tijdens het Personal Transformation weekend. Het programma heeft mij hierdoor een fijne basis geboden om mijn avontuur in dit leven, na eerst alles wat ik in dit weekend heb ontdekt te laten bezinken, met daadkracht te vervolgen. Daar heb ik alle vertrouwen in. Want ik voel mezelf nu meer die zachte, maar krachtige roos. Die ooit een keer zal verwelken, tegenslagen zal meemaken, maar in de tussentijd vooral straalt en geniet van haar weg omhoog. Voor mij gaat het leven vanaf nu daarom, in tegenstelling tot hoe het spreekwoord eigenlijk luidt, dus wel over rozen.


Veel liefs, Carmen

PS: Ik wil Fit Body & Mind, en in het bijzonder Peter Benders, ontzettend bedanken voor alle goede zorgen en de warmte die ik mocht ontvangen. Namasté. Carmen van Heel schrijft op haar website C'est la Vie - geluk zit in de kleine dingen - over "Moestuinen en meer". Ze vond haar positiviteit en zichzelf (terug) in het kweken van eigen groenten, fruit en kruiden. De blog verscheen eerder op: https://cestlavieforyou.nl/personal-transformation-weekend-het-leven-gaat-over-rozen/ Wil je dit persoonlijke transformatie programma zelf ook meemaken? Dat kan!

Van 8-10 oktober 2021 & 7-9 januari 2022 zal het programma 'Personal Transformation met oa. yoga & ademwerk' plaatsvinden in ons retraite & wellness centrum in Zeeland. Meer informatie over onze andere persoonlijke ontwikkelingstrainingen? Klik hier om meer te lezen

Comments


bottom of page