top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Mijn eerste ervaring in de Zweethut - Dieke Bikker

Bijgewerkt op: 3 dagen geleden


Toen ik daar lag met m’n blote buik op de pure aarde, aan het einde van mijn eerste zweethut, gebeurde er iets dat ik niet had kunnen bedenken en ik nooit meer zal vergeten. Iets dat mijn leven veranderde. Het was alsof een navelstreng zich herstelde. Een navelstreng die er is tussen moeder en baby, nu tussen mijn buik en de (moeder)aarde, iets dat ik nog nooit eerder zo sterk gevoeld had.


ik voelde een diepe connectie met de aarde. Waar ik soms wel wat moeite ervoer om mezelf welkom te voelen, ervoer ik nu dat ik hier hoor op deze aarde. Het was een diep gevoel van thuis komen en van welkom zijn. Zo magisch en tegelijk heel natuurlijk! Alsof al mijn cellen zich herinnerden dat ze gemaakt zijn van dezelfde elementen als de aarde.


Eén van de meest krachtige ervaringen die ik had tijdens de eerste zweethut ceremonie die ik onderging in 2017, maar er was veel meer gebeurd. Ik was van weerstand en controle, naar een diepe overgave gegaan. Ik had mogen ervaren dat mijn lichaam en geest veel meer ‘ruimte’ hebben dan ik zelf vaak denk. En ik heb een diepe verbinding kunnen voelen met alle andere mensen in de hut, zonder dat we elkaar kenden. Sinds die eerste zweethut ceremonie en de bijzonder ervaring, zouden er nog velen volgen. Ik wist, hier ga ik meer van ervaren.


De zweethut heeft me in een dieper contact gebracht met de kracht van de elementen, met de intelligentie van de natuur (die ik zelf ben) en laat me keer op keer opnieuw zien wat een kracht er huist in overgave.


In deze blog vertel ik graag meer over het mysterie van de hut en wat het voor jou kan doen.


Afkomst van de zweethut

Een zweethut ritueel stamt onder andere af van de Lakota indianen uit Noord Amerika en je vind ook vergelijkbare ceremonies in midden Amerika. Ook in geschriften de oude Euraziatische en Keltische culturen zijn vergelijkbare ceremonies beschreven. Het doel is om zowel lichamelijk als geestelijk in een staat van overgave en verbinding met de natuur, de elementen de ‘Great Spirit’ te komen ‘Wakan Tanka”, zoals de Lakota taal het noemt. Wat doe je precies tijdens een zweethut?

Een zweethut is een soort iglo-vormig frame gebouwd van wilgentakken, waar je als groep meerdere lagen dekens overheen legt. Hierdoor wordt de hut een gesloten tent. Vervolgens worden stenen verwarmd in het vuur, die wanneer ze heet genoeg zijn, de hut in geschoven zullen worden.


In de hut wordt het dan warm en de ceremonie leider zal vervolgens water op de hete stenen gieten om de hitte te intensiveren, genoeg om een helende werking te hebben, en afgestemd op wat het meest dienend is voor ieder individu in de groep.


Je verblijft een aantal rondes in de hut, waarin wordt gezongen, gedeeld en in stilte gebleven.

Wat kan een hut voor jou doen?

De zweethut is voor de meeste mensen een nieuwe geboorte. De ceremonie helpt je door een poort naar overgave en het ontmoeten van een hele diepe kracht die in je zit.


Veel mensen die voor het eerst deelnemen aan een zweethut voelen de roep en tegelijk de angst. De eerste momenten in de hut kunnen soms beangstigend zijn. Het oncomfortabele zitten, het idee dat je niet even kan weglopen en dan… als de flap dicht gaat wordt het ook nog eens aardedonker.


Deze angsten en discomfort verdwijnen totaal naar de achtergrond, als we een paar rondes verder zijn. Angst wordt vervangen door overgave, discomfort voor loslaten, en vaak in de liederen en de verbinding met de groep kunnen zorgen, obstakels, boosheid en verdriet meegegeven worden aan de stenen en aan de aarde.


Wat dan gebeurt, als mensen de hut uit gaan, dan zie ik mensen in overgave, die in diepe verbondenheid thuis zijn gekomen in zichzelf en opnieuw de wereld ontmoeten. De eer om zweethut ceremonies te begeleiden

Na vele jaren gewerkt te hebben als Yoga docent en me te hebben verdiept in alles rondom lichaamswerk, lichaam-geest verbinding, seksualiteit, kwam ongeveer 7 jaar geleden de gift van de sjamanistische tradities op mijn pad. De zweethut voor mij een nieuwe ervaring, waarin veel van wat ik als facilitator deed in mijn workshops en trainingen, bij elkaar komt.


In 2020 besloot om een training te volgen tot zweethut begeleider en sinds ik mijn eerste hut heb gegoten, lijkt het alsof ik nooit iets ander gedaan heb.


Ik deel met veel passie en toewijding deze ceremonies.


Een hut volgen bij FIT body & mind

Als je de kans krijgt om een zweethut ceremonie te doen in de context van een retraite, dan heb je het goed getroffen. Je kan geen betere bedding voor jezelf creëren dan je er in een retraite goed op voor te bereiden door de programma’s en lessen maar ook door voldoende informatie en de groep waarmee je de hut in gaat alvast te leren kennen.


Zo gaan we goed voorbereid de ceremonie in en hebben we na de hut nog voldoende tijd om de ervaring te integreren en heldere intenties mee te nemen wanneer je na de retreat weer naar huis gaat.


Wat extra leuk is van de ceremonies van FIT body & mind is dat het hout duurzaam wordt gestookt in een speciaal ontworpen kachel.


Ik kijk ernaar uit om deze geweldige ervaring met je te delen!


Ervaringen van deelnemers:

“ Door de veilige bedding die Dieke, the spirits en de andere deelnemers heb ik alles wat er in mij leefde toe kunnen staan. Meerdere hele mooie nieuwe ervaringen op kunnen doen, die ik met een glimlach meeneem op mijn verdere pad. Blij en dankbaar dat ik, ondanks mijn angst, deze prachtige ceremonie aan ben gegaan”.


“Fantastische intens bijzondere ervaring met heel fijne begeleiding van Dieke!”

“Ontzettend mooie ervaring, héél liefdevol, toegewijd en eerlijk gedragen. Afgestemd op de groep, de elementen, de ceremonie, het geheel... Dieke droeg de ceremonie zo ontzettend mooi en krachtig vanuit haar eigen bekken en pure zijn, alles verwelkomend. Aanrader!!”


Ben je ook geïnteresseerd in een transformerende Sjamanistische reis? Je bent welkom!

Lees meer op onze website Sjamanisme & Zweethut. Daar vind je de retraite planning voor de komende maanden in ons retraite & wellness centrum in Zeeland. Meer informatie over onze andere persoonlijke ontwikkelingstrainingen? Klik hier om meer te lezen

Comments


bottom of page