top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Leren voelen, zonder je hoofd te verliezen - Wineke van Aken

Bijgewerkt op: 14 jan. 2019


Herken je dit? Je hebt je leven goed op orde, maar toch kun je er niet echt van genieten. Want je hebt stress. Van je volle agenda, je lange to-do lijst en al je verantwoordelijkheden en verplichtingen. Je hebt al van alles al geprobeerd maar toch kom je er niet vanaf. Dat gold in ieder geval wel voor mij.


Leren voelen, zonder je hoofd te verliezen
Wineke van Aken - Mindfulness docente en schrijfster

Ik werkte als senior consultant bij een deftig communicatie-adviesbureau in Amsterdam-Zuid, had een torenhoge hypotheek, voelde de druk van een veeleisende baan, had geen relatie, ging veel uit met mijn vriendinnen en stond drie keer in de week in de sportschool

om me te kunnen ontladen. Het leven was oké, maar erg stressvol. En daar kwam ik maar niet vanaf. Dus ging ik op zoek. Te beginnen op de yogamat en het meditatiekussen.

Terwijl ik braaf iedere dag op kussen zat, realiseerde ik me dat het bijna een onmogelijke opgave is om stress af te komen, staande op mijn hoofd bedacht ik me dat het allemaal gewoon te veel is voor onze geest. Onze geest is helemaal niet gemaakt voor deze snelle digitale samenleving waarin er 24 uur per dag prikkels op ons afkomen en we continue ‘ON’

staan. Onze geest komt uit een tijd waarin alles veel overzichtelijker was, waarin we in

groepen van niet meer dan 150 mensen leefden en we wel wisten hoe ons leven er uit ging zien. Onze geest kan het allemaal niet meer overzien. Eigenlijk hebben we nog steeds het oerinstinct van een prooidier dat voortdurend de omgeving aan het scannen is op gevaar, steeds maar voorbereid is op problemen en continue op zoek is naar oplossingen om het leven beter te maken. Nu er zoveel op ons af komt en er zoveel van ons wordt gevraagd, raakt onze geest gewoon overbelast.


Daarom maakt hij soms van die rare bokkesprongen. Er is helemaal niets mis met onze

geest. Maar de manier waarop we daar mee omgaan, maakt het vaak alleen maar erger. We worden boos, ongeduldig, gaan in verzet en proberen met wilskracht ons gedrag te

veranderen. Maar dat werkt dus niet.


Waar onze geest misschien meer aan heeft is mildheid, begrip en compassie. Tegen jezelf zeggen dat je ook maar een mens bent en dat je doet wat je kunt. Het grote voordeel hiervan is dat je geest dan kan ontspannen stopt met het gepieker en alle zorgen, de drang naar controle losgelaten wordt en je ruimte krijgt voor je gevoel. En dat kan het leven een stuk makkelijker maken.


Mijn gevoel ging mij als een kompas door het leven navigeren. Mijn lichaam waarschuwde me wanneer ik over mijn grenzen heen ging, of als ik iets deed wat helemaal niet bij me paste. Door me hoofdpijn of pijn in mijn rug te geven, of door vermoeid te worden. Net zo goed vertelde het me wanneer ik op de goede weg was, door energiek, blij en ontspannen te zijn.


Maar er gebeurde meer. Omdat mijn geest zich kon ontspannen en minder bezig was met ‘gevaar’, had ik minder last van de stress van deadlines en targets op mijn werk, ging ik mijn collega’s meer waarderen en kreeg ik plezier in het contact met veeleisende klanten. Ook nam ik mijn behoefte aan rust serieus en ontdekte ik hoe ik meer ruimte voor mezelf kon creëren, in mijn agenda, maar ook in mijn huis. Mijn huis werd een oase waarin ik tot rust kon komen en me weer kon opladen. Ik wist mezelf eindelijk te verlossen van onnodige stress en ging het leven gaan leiden waar ik tevreden mee was. Door te luisteren naar mijn gevoel, maar zonder mijn hoofd te verliezen. Dat leidde uiteindelijk tot een carrière switch met de oprichting van mijn eigen bedrijf MettaMind.


Als jij jezelf herkent in mijn verhaal, dan heb je misschien wel baat bij de lessen die ik heb geleerd. En die gaan verder dan de yogamat en het meditatiekussen. Achteraf gezien waren dat vijf stappen en ik heb ze verwerkt in mijn boek: ‘De Metta Cirkel. Een inspirerende en praktische gids voor rust en balans in alle facetten van je leven’. Het is eind 2018 bij Uitgeverij Lucht verschenen.


Ben je benieuwd naar wat De Metta Cirkel voor jou kan betekenen? Kom dan van 1 t/m 3 februari naar wellness centrum De Schouw in Zeeland. Dit hele weekend staat in het teken van De Metta Cirkel. We beginnen alle sessie met yoga en meditatie en gaan daarna kijken welke veranderingen jij in de verschillende facetten van je leven zou kunnen doorvoeren om te komen tot een gezond en tevreden leven, zonder onnodige stress. Lees meer ...


Schrijf je je in vóór 15 januari, dan krijg je de Metta Cirkel gratis thuisgestuurd!


Wineke van Aken (1967) is trainer/coach en docent op het Instituut voor Mindfulness, het eerst opleidingsinstituut voor mindfulnesstrainers in Nederland. Ook geeft ze retraites in binnen en buitenland. Wineke heeft 17 jaar als marketing- en communicatieadviseur in het bedrijfsleven gewerkt voordat ze een carrière switch maakte met de oprichting van MettaMind, met als doel mensen – via hun gevoel - te brengen naar het leven dat bij hen past.

header.all-comments


bottom of page