top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Aandacht en loslaten

door Peter Benders


Het leven raast aan me voorbij en ik word vaak geleefd door alles wat zich aandient. Druk druk druk…


Rolf van Baalen

Ken je dat? In de jaren 90 was het hip om dit te kunnen zeggen. Het gaf aan dat je lekker sociaal en actief bezig was. Maar tegenwoordig is tijd nemen voor de stilte in jezelf en bewustwording meer de trend.


​Een hele uitdaging! Ik wil wel en ben me bewust van een te kort aan ‘echte tijd’ voor mezelf. Met deze intentie is de eerste kleine stap gezet. Nu op zoek naar het hele pad. Een pad van aandacht, focus, ontspanning en loslaten....  


Maar waarom lukt het dan ‘nog even’ niet? Tja… te veel prioriteiten die met elkaar alle beschikbare aandacht vragen. Hier een kijkje in mijn leven.


Gezin

Een prachtig gezin met twee kleine meisjes. Lucia van inmiddels alweer 5 jaar en Vera van 3. Ik ben apetrots dat een gezin toch nog is gelukt. Beetje laat, maar super gaaf. Twee kinderen in deze leeftijd kosten inderdaad veel van m’n tijd. Ik wil er zijn voor mijn kinderen, juist omdat ik zelf de echte gevoelsaandacht van mijn vader heb gemist. Hij werkte hard voor het welzijn van het gezin, was er altijd met eten, in het weekend en met vakanties, maar de verantwoordelijkheid voor de kids was voor mijn moeder. Papa’s waren er nou eenmaal voor de inkomsten en mama’s voor de kinderen en de huishouding.


Relatie

Als frisse papa hoorde ik van ervaren ouders dat we quality-time in de relatie wel konden vergeten in de eerste 10-12 jaar. Maar een relatie als vanzelfsprekendheid die ondergeschikt is aan ouderschap, gaat bij mijn lief Hanneke en mij niet lukken. Voeding is een noodzaak. En het zijn inderdaad uitdagende jaren voor de bewuste groei van een relatie. Soms met vallen en opstaan, maar van dusdanig belang dat het zeker tijd en aandacht kost.


Huis

En dan komt er ook nog eens een verhuizing tussendoor. Mijn huis stond in Bussum, maar met mijn gezin huurden we al jaren in Den Haag. Maar de zee en de duinen trokken. De verkoop van het huis in Bussum gaf ruimte voor het ontmoeten van het geluk van het vinden van een droomhuis. Minder dan 1 km van zee met de rustige achtertuin aan de duinen. In de stad, maar midden in de natuur. Nog elke dag voel ik me super dankbaar, maar oh wat kost zo’n proces van verkoop, zoeken, financiering, verbouwen en tuin aanleggen een tijd en aandacht.  


Werk

Met mijn bedrijf organiseer ik ontspanningsretraites. De tijd zit mee, de beste docenten geloven in de formule, we zijn te gast op de mooiste plekken en deelnemers geven ons hun vertrouwen en waardering. De groei zit er goed in. In 2017 staan er zo’n 26 weekends met 60 programma’s gepland en 5 vakantieweken met 17 programma’s. Ik kan al het werk alleen niet meer bijhouden en heb al 7 maanden geen nieuwsbrief meer kunnen maken. Te druk met andere prioriteiten. Ik had hard hulp nodig. En oh wat vind ik het moeilijk om taken en verantwoordelijkheden los te laten. Ik ben tenslotte ‘de enige’ die weet hoe ik het wil. Soms zeg ik wel een lachend: “het gaat goed, alleen ben ik wel eens bang voor de kop: burn-out voor organisator van ontspanningsretraites.” Nee, dat niet meer. Dat zal ik voor blijven met de inmiddels door yoga, tai chi en andere bewustwordingsworkshops verworven basis rust en ontspanning.


​Ik ben dus heel erg blij met de waardevolle parttime support van Eva en Veronique. En daar mogen snel nog twee extra personen bij. De organisatie, de groei en het delegeren vragen veel aandacht en energie. Maar de invulling van mijn leven is in ontwikkeling. Gelukkig maar, want anders zou ik nooit meer tijd krijgen voor die stilte in mezelf. Tijd voor het zitten op een duin met uitzicht op zee. Ik ben nog jong (begin 50), dus er is nog veel te winnen in een leven met aandacht en focus in ontspanning.  


En daar heb je soms wat hulp bij nodig. Deze lente volgde in de 8-weekse Mindfulness training van Hans Kloosterman, die ook retraites voor FIT body & mind verzorgt. Ik realiseerde me dat het relatief best rustig is in mijn mind. En dat positief denken en zien van mogelijkheden mij het leven best makkelijk maken. Ik had echter vooral moeite met vol erbij blijven. Niet door gedachten, maar door slaap die mijn mind wilde overnemen. Hans noemde het Fatigue, diepe vermoeidheid die normaal niet aan het licht komt als ik actief doorga, maar als alles stil wordt, slaat de fatigue toe.


Natuurlijk had ik weer niet voldoende tijd voor de cursus en het huiswerk. Ik had er veel meer uit kunnen halen. Maar gelukkig is er een heldere syllabus bij, waarmee ik de cursus elk moment nogmaals kan doen en dat ben ik zeker van plan. Ik ben zelf ook benieuwd wanneer.


Tja… en het leven gaat gewoon door. Bij mij en bij jou. Daarin gun ik jou voldoende ontspanning van body & mind en hoop ik dat je af-en-toe de tijd neemt om een paar dagen het tempo van je hart te volgen en het tempo van je hoofd even los te laten. We hebben hier prachtige retraites voor, in ruimte en rust met inspirerende workshops. En hopelijk zijn een paar dagen de aanzet tot een way of living. De momenten van reflectie, die ik zelf ook beleef tijdens alle retraites,  geven mij in ieder geval uitzicht op een leven met aandacht, focus, ontspanning en loslaten.


Peter Benders is oprichter van FIT body & mind.


Commentaires


bottom of page