top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

6 redenen om in retraite te gaan

Bijgewerkt op: 10 jul. 2018

Door Jasmijn Koelink


Jezelf vrijwillig een paar dagen of langer ‘afsluiten’ van de bewoonde wereld, om op ontdekkingsreis te gaan ín jezelf: Jasmijn Koelink doet het regelmatig en is er van overtuigd dat het goed voor je is. 


6 redenen om in retraite te gaan - Jasmijn Koelink - FIT body & mind

Jaren geleden deed ik een vierweekse meditatie retraite. In stilte. Ik had er vooraf goed over nagedacht, maar na twee weken was de rek eruit en gaf ik op. Toch ben ik dankbaar voor de ervaring en raad ik het iedereen aan – alleen ga eerst een weekend of week, vóórdat je tien dagen of een hele maand op retraite gaat.


​Ik geef regelmatig retraites, maar vind het ook belangrijk zelf student te blijven. Dat geeft mij betekenis aan mijn leven.


Ik denk dat op retraite gaan zinvol is en deel graag met jou waarom ik daarvan overtuigd ben:


1. Je kan het alleen. Je hoeft geen avonturier te zijn. Je gaat naar een veilige omgeving, met vaak een vast programma, eten en huishoudelijke hulp.


2. Je hebt écht contact met anderen. Vaak heb je minder of geen toegang tot sociale media, Facetime of Skype en juist meer vrije tijd, die je alleen kan doorbrengen door met onbekende gelijkgestemden te kletsen. Je hoort levensverhalen die kunnen inspireren of ontroeren. De kans is groot dat je op retraite een nieuwe vriend(in) voor de rest van je leven ontmoet.


3. Je hebt écht contact met de omgeving. Ik heb vanmiddag doelloos gedwaald in het bos. Een onbekend terrein, dat al mijn zintuigen verraste. Na afloop ervaar ik ruimte en verwondering.


​4. Je ontmoet jezelf (weer). De ongekend snel veranderende dagelijkse realiteit is soms overweldigend. Op retraite kun je enkele gewoontes thuislaten, heb je telefoongesprekken met het thuisfront of minder tot geen internet. Hierdoor kun je nieuwe invulling geven aan de vrijgekomen tijd en ervaren hoe het is om je te vervelen, om te luieren, te wandelen of te mediteren. Voor mij vraagt dit aandacht, want in het begin van de week voelt de verleiding om gewoontes voorrang te geven, soms hardnekkig.


​5. Je hoeft niets. Alles mag en niets hoeft. Een ideale plek om je leven in een andere versnelling te zetten. Verwacht geen wonderen: je FIAT 500 zal niet plotseling in een limousine veranderen. Zie het eerder als een APK check.


6. Investeer in je geluk. Een retraite is letterlijk en figuurlijk een investering en kan prijzig zijn. Misschien moet je eerst sparen of juist je buffer aanspreken. Maar mijn ervaring is – en ik zie dit bij mezelf en bij anderen – dat je gelukkiger en vrijer terugkomt. Meer in verbinding met jezelf, in contact met anderen en verwonderd over je omgeving. De verstilling en andere beleving van tijd kalmeert je geest en maakt ruimte voor inspiratie en creativiteit. Ik slaap vaak beter en langer, voel me minder gestrest en vitaler aan het einde van de week.


6 redenen om in retraite te gaan - Jasmijn Koelink - FIT body & mind

Een pauze, soms slechts van één week, biedt mij de mogelijkheid om écht te voelen hoe het met me gaat. Ik stel mezelf als ik op retreaite ben altijd de vraag: als ik nog één jaar te leven heb, hoe wil ik mijn leven dan leven? De reflectie hierop zorgt dat ik verfrist en met ongekende levensvreugde uit een retraite kom, klaar voor een nieuwe betekenisvolle periode.


Tip:

Als je eens zo'n retraite wilt beleven en misschien ook zelfs Jasmijn als begeleidster, kom dan naar Zeeland. Jasmijn begeleidt diverse programma's, waaronder:


RetreatLees meer van Jasmijn in de Happinez

Lees meer van Jasmijn op haar eigen website


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page