top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

'Embrace the shit'- Ice Experience met Adem & Yoga - Lenneke Vente

Bijgewerkt op: 17 nov. 2019


Het is buiten zes graden en ik loop in mijn bikini over een grindpad. ‘Kom op, ademhalen, ontspan, je hebt twee kinderen op de wereld gezet, dit lukt je ook, focus!’. De steentjes die prikken in mijn voeten voel ik niet. Mijn hoofd houdt me in de greep.


Wim Hof Ice Man retreat
Lenneke Vente - blogger, schrijfster en yoga docente

En dat is precies wat ik ga afleren tijdens de Ice Experience, een ‘Yoga en Ice’- weekend. In Zeeland volgens de Wim Hofmethode. Je weet wel, die man die met zijn blote voeten bergen beklimt en de wetenschap steeds weer versteld laat staan. ‘Het is ongelooflijk wat je lichaam kan als je focus aanbrengt’, zegt Daniel Kluken, een door Wim Hof zelf getrainde instructeur. ‘Embrace the shit’, zegt Daniel, ‘Alles draait tegenwoordig om happiness. Maar het gaat erom hoe je met ongemak omgaat. Je lichaam geeft altijd een signaal, leer daarnaar te luisteren. In plaats van constant te zoeken naar afleiding van je telefoon, een fles wijn of de tv'. De Ice Experience is hierbij de ‘technische’ strategie. Het mooie aan koude training is dat de natuur je dwingt om mindful met je lichaam en geest om te gaan. Door je bloot te stellen aan de elementen ga je terug naar de kracht die van nature in ons zit. In ons allemaal. Zodra je uit het moment gaat, haalt de kou je terug.


Oké, weer terug naar dat grindpad en de bikini. ‘Ontspan je schouders’, zegt Daniel. Na diverse oefeningen loop ik in dezelfde bikini, op hetzelfde pad, warm en ontspannen. De omstandigheden? Onveranderd. De setting in mijn hoofd? Veranderd. En dat is precies wat Daniel ons duidelijk wil maken. ‘Het is echt een mentaal spel, er bestaat geen fysieke uitdaging zonder mentale uitdaging. Het wordt ons aangeleerd om door te gaan, niet op te geven. Adem in, schouders eronder en door! Maar in de natuur werkt dat niet, de natuur wint altijd’.


Ik voel me sterk en stap de tobbe gevuld met ijsblokjes in. Direct vergeet ik alles wat ik heb geleerd. Pijnscheuten schieten door mijn lijf, mijn adem stokt en mijn schouders schieten omhoog. Dan hoor ik de stem van Daniel, rustig en gecontroleerd. En zit ik de volle drie minuten in het ijsbad, ontspannen, relaxt en met een warm gevoel van binnen. Naast de koude training is ook ademhaling van belang voor focus. Je adem is letterlijk je thermostaat. Ademhaling geeft niet alleen meer energie, maar ook extra zuurstof in je cellen en het verbetert de zuurgraad in je lichaam wat je weerstand een boost geeft. Na iedere ademsessie voel ik me energieker en meer ontspannen. Alsof er een grote schoonmaak van jaren opgebouwde spanning plaatsvindt. Ik voel me goed en besluit dan ook om ’s middags mee te gaan, de Noordzee in!


Op het strand nemen we nog even de veiligheidsregels door, warmen op door in een grote cirkel kreten ah-oe-ah te schreeuwen en gaan. Ontspannen, warm en opgetogen lopen we hand in hand naar de vloedlijn. De zee in. De focus is bizar. Niemand aarzelt, de rust is enorm. Ook in het water. Als we eruit komen ligt er een dikke zeehond op de vloedlijn, als een soort van beloning. De ontlading daarna is enorm. We ‘high-fiven’ er op los. De sfeer in de groep was al goed, deze duik zorgt voor nog meer verbinding.


Ik slaap ’s nachts zoals ik in geen jaren geslapen heb. Dankbaar stap ik de volgende ochtend uit bed. Daniel vertaalt de Ice Experience naar het dagelijks leven. Koude training vermindert letterlijk stress, traint de vaten in het lichaam, remt ontstekingen, draagt bij aan gewichtsverlies en traint focus. En dat kan alleen al door bijvoorbeeld elke ochtend koud (af) te douchen. Vol zelfvertrouwen stapt iedereen daarna het koude zwembad in. Behalve ik. Ik heb nu echt ervaren dat doorbijten niet altijd loont en ik wil vaker naar mijn lichaam luisteren. Mijn hoofd is rustig, voelt zich enorm sterk, ontladen en wil door. Mijn lichaam moet alles nog even verwerken. En sinds dit weekend weet ik dat dat ook echt kan, luisteren naar mijn lichaam. Dat zo ongelooflijk sterk is. Dat is wel eens anders geweest en dat geeft zo’n boost! Zo’n vertrouwen, in mezelf maar vooral in mijn lijf!


Dus ik volg een yogales. Daar is mijn winst. Nu al.


Ik ben onder de indruk van de kennis en begeleiding van Daniel. Vooral van zijn enthousiasme, kennis en openheid, alle vragen zijn welkom. Hij wijst vaak op onze verantwoordelijkheid en moedigt ons aan op onszelf te vertrouwen. Het gaat volgens hem niet alleen maar om het ijsbad, het afvinken van een bucketlist. Maar waarom je in dat ijsbad wilt gaan zitten. ‘Zonder dat we het doorhebben nemen we dagelijks ijsbaden en zijn we enkel in gevecht met de weerstand en het ongemak. Door deze ervaring weet je dat je als mens tot zoveel in staat bent. En dan worden alle hobbels en obstakels toch een beetje kleiner.’


Namaste! (Het blijft toch een yogaweekend ;-))Ben je benieuwd naar de Ice Experience met adem & yoga?

Van 3-5 januari en 6-8 maart 2020 kun je meedoen bij FIT body & mind in Zeeland. Lees meer ...


Lenneke Vente (1973) heeft haar eigen blog www.pillenenprosecco.nl, is columnist en schrijft voor diverse yogabladen. Tevens is ze Vinyasa - en Yin yogateacher en mede-auteur van het boek Yoga&Mannen, samen met Johan Noorloos. Lenneke was jarenlang werkzaam als communicatiestrateeg in de top van het corporate bedrijfsleven. Na haar diagnose neurosarcoidose heeft zij zich toegelegd op schrijven en yoga.

Comments


bottom of page