top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Jij bent jouw medicijn- Merel Meessen

Bijgewerkt op: 10 jun. 2023


En magische truffels kunnen je daarbij helpen

Inzicht en begrip Zen-monnik Thich Nhat Hanh schrijft zo mooi dat ware liefde voortkomt uit begrip en inzicht. De truffels geven ons begrip en inzicht. De ware liefde komt uit jezelf. Zo ben jij jouw eigen medicijn. En de truffels kunnen je erbij helpen dit te verwerkelijken.


Deze zomer introduceren we voor het eerst het werk met psilocybine truffels in retraites van FIT body & mind. Een lage dosis truffels combineren we met een “Vision Walk”: een stilte-wandeling waarin we ons openen voor de inspiratie van de natuur. In deze blog vertellen we je graag wat meer over de bijzondere eigenschappen van de psilocybine truffels.


Misschien heb je het al voorbij zien komen: de ‘magische truffel’ beleeft wereldwijd een renaissance en haar heilzame effecten genieten steeds meer erkenning dankzij groeiende hoeveelheid aan wetenschappelijke onderzoek die de lijst van voordelen van deze bijzondere paddestoel blijft verlengen. Wat voorheen een notoire connotatie had met “trippende hippies”, komt nu steeds meer in het daglicht te staan als iets waar (bijna) iedereen baat bij kan hebben.


En met recht, want psilocybine truffels en paddenstoelen* kunnen in verschillende doseringen (micro, macro of ertussenin) enorm veel betekenen voor onze persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Hiervoor zijn ze door de mensheid dan ook al duizenden jaren gebruikt, in Europa, Azië en Noord-Amerika. Ze bevatten geen toxiciteit en overdosering of verslaving is niet mogelijk. Vandaar dat truffels worden geschaard onder de “medicijnplanten” en worden ze de afgelopen jaren steeds meer ingezet voor zowel therapeutische doeleinden als voor persoonlijke ontwikkeling.


Maar wat zijn dan al die heilzame effecten van truffels? Behalve de therapeutische werkingen bij bijvoorbeeld depressie, post-traumatische stoornissen, hoofdletsel, burn-out en andere kwalen, is ook steeds meer bekend over de persoonlijke ontwikkeling en groei die mensen ervaren dankzij de truffels.


Truffels zorgen namelijk o.a. voor een verhoging van onze neuroplasticiteit. Dat is onze capaciteit om nieuwe neurologische paden aan te leggen in het brein. Het effect daarvan is dat je makkelijker oude gewoontes of patronen kunt doorzien en nieuwe manieren van zijn en doen kunt aanleren. Ook geven ze inzicht in relaties die we hebben met naasten en met onszelf, en kunnen ze oud zeer helpen oplossen. Ook rapporteren mensen spirituele inzichten in de aard van zichzelf en het leven.


De magische truffel, hoewel de volksnaam er wel naar hint, is echter geen “magische pil” die de problemen van het leven voor je oplost. (Iets wat iedereen eigenlijk wel weet, maar misschien soms toch stiekem op hoopt.) Zoals een goede leraar, geeft een plantmedicijn zoals de truffel je het inzicht en de mogelijkheid om veranderingen te maken, maar doet dit niet voor jou. Truffels openen als het ware de deur. Je moet er zelf doorheen lopen.


Wel maken truffels verbindingen in je lichaam en geest die je helpen om duurzame verschuivingen te ervaren in je ziens- en belevingswijze. Zo ondersteunt het een transitie naar een manier van leven waarin je ware zelf makkelijker tot uiting komt en je meer geluk en (zelf)liefde kunt ervaren.


Voor de Vision Walk in de retraite van Merel Maria kun je (optioneel) een lage dosering truffel in de vorm van thee ontvangen voor tijdens een begeleide stilte-wandeling in de natuur. Een aanrader, want uiteindelijk kunnen we veel schrijven over de truffel, maar blijft de werking ervan “magisch” en kun je die eigenlijk het beste zelf ervaren.
* Wat is het verschil tussen truffels en paddenstoelen?

Het verschil tussen psilocybine truffels en psilocybine paddenstoelen is dat de truffels onder de grond groeien en de paddenstoelen boven de grond. De werking is echter hetzelfde. Het organisme heet mycelium en bestaat uit een netwerk onder de grond dat het hele ecosysteem verbindt. De paddenstoelen zijn de “bloemen” van het mycelium. Indien vanwege omstandigheden zoals kou of donkerte de paddestoelen niet bovengronds kunnen groeien, maakt het mycelium ondergrondse ‘paddenstoelen’. Dit zijn truffels. Verkoop van psilocybine paddenstoelen is in Nederland vanwege het verbeteren van internationaal imago in 2008 verboden. Psilocybine truffels zijn echter nog steeds toegestaan. Waarom truffels bij FIT body & mind

Alles wat FIT body & mind aanbiedt en alle docenten die voor de groep staan, heeft Peter Benders, de initiator van FIT body & mind, zelf ervaren. Vanuit de visie dat alles wat hem raakt en verder helpt in zijn persoonlijke ontwikkeling ook andere kan dienen, worden alle retraites vormgegeven. Hij liet zich verwonderen door een documentaire over de helende werking van truffels en in mei 2023 ervoer hij magische inzichten tijdens een Psilocybine Truffels retraite met Merel.

Ben je ook geïnteresseerd in de transformerende inzichten van magische truffels? Van 6-9 juli organiseren we een lang weekend Transformatief Ademwerk, Yoga & Vision Walk met (optioneel) truffels met Merel Meessen in ons retraite & wellness centrum in Zeeland. Je bent welkom!

Wil je nog meer weten? Lees in de blog van Bedrock nog meer over werking en achtergronden van psychedelische truffels. Of kijk de documentaire How to Change your mind op Netflix.

Voor meer informatie over onze andere persoonlijke ontwikkelingstrainingen, klik hier.

Comments


bottom of page