top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

De retraite wordt vaak gevoeld als thuiskomen, zoals je altijd zou willen dat thuis voelt - Samantha Rice

Bijgewerkt op: 20 apr.


Elke retraite brengt iets magisch met zich mee waar ik intens van kan genieten: een diverse groep mensen komt samen, elk met hun eigen reden om deel te nemen, en binnen korte tijd voel je een rustige, vriendelijke sfeer ontstaan. De retraite wordt vaak beschreven als thuiskomen, zoals je altijd zou willen dat thuis voelt. Als organisator van de My Own Retreat weekenden (onderdeel van FIT body & mind), ben ik elke maand weer dankbaar dat ik in De Schouw mag zijn als gastvrouw en behandelaar.

 

In een retraite worden we precies zoals we zijn verwelkomd. We gunnen onszelf en anderen de rust en ruimte om te ontspannen, te leren, plezier te beleven, te voelen en, waar nodig, te helen. Dit opent ruimte voor onder meer genegenheid, nieuwsgierigheid en dankbaarheid, waardoor we dingen vanuit een nieuw perspectief kunnen bekijken. Het zijn kleine innerlijke verschuivingen die een groot verschil maken in het dagelijks leven. 

 

Vroeger dacht ik dat een geslaagde retraite een zekere mate van afstand nemen vereiste, dat een exotische omgeving nodig was om uit onze normale patronen te breken. Voor de Corona crisis heb ik met deze gedachte retraites georganiseerd op bijzondere locaties in Portugal, Marokko en Griekenland. De afgelopen jaren heb ik echter keer op keer ervaren dat er ook in onze eigen Zeeland genoeg te bewonderen valt, en deze prachtige retraiteomgeving biedt precies wat er nodig is om innerlijke groei te ondersteunen. Je hoeft echt niet per vliegtuig naar het verre buitenland te reizen; reizen naar Zeeland is een stuk vriendelijker voor Moeder Aarde. 

 

Ik kijk enorm uit naar het FIT body & mind retraite in De Schouw van 12-14 april, waar ik het programma ‘Yin yoga, Somatic Awareness & Active Meditation’ zal verzorgen. Het wordt een diep ontspannende verkenning van je gevoelde ervaring, waarmee je je yoga- en meditatie practice steeds dieper kunt verankeren in je lijf en in je leven. 

 

Het is voor mij een voorrecht om dit werk met deelnemers te mogen doen. Het voelt als een zegen om deelnemers zo oprecht en wezenlijk te mogen ontmoeten. De gesprekken tussen de lessen door zijn voor mij van onschatbare waarde - soms luchtig en open, soms ingetogen en reflectief, soms met tranen, soms met veel gelach - maar altijd in verbinding. Het is juist deze ervaring van verbinding die mijn leven zin geeft. 

 

Ik geniet er ook van om te zien hoe mensen tijd nemen voor zichzelf. Er zijn talloze plekjes waar je je kunt terugtrekken om even alles te integreren op je eigen manier en tot rust te komen. Een wandeling in stilte of heerlijk uitwaaien met een leenfiets schept ook innerlijke ruimte, maar gewoon even zitten met een kopje thee en kijken naar de natuur is ook een weldaad. Een gevleugelde uitspraak van Lao Tzu luidt: “De natuur heeft geen haast, en toch wordt alles voltooid.” Onthaasten vraagt wel aandacht in deze wereld.Comments


bottom of page