top of page

Vrienden van FIT-retraite
1-3 december 2023

Een weekend retraite alleen voor community leden. Mensen die zich bij ons thuis voelen, regelmatig terugkomen en FIT body & mind een warm hart toedragen. Een soort periodieke reünie met de beste docenten, koks, behandelaars en gelijkgestemde bezoekers. 

Anders dan onze reguliere retraites

Een retraite alleen voor leden van de community tegen een lager tarief. FIT docenten en workshops, maar je kunt elke keer kiezen wat bij je past. Je hoeft vooral niet voor een programma te kiezen. Alles mag, niets moet! 
 

Wanneer: vrijdag 1 december/17u - zondag 3 december /14u 2023 (3 dagen/2 nachten)

Waar: Retraite & wellnesscentrum De Schouw in Noordgouwe, Zeeland

Wat: all inclusive retreat met 8/9 lessen, workshops of andere programmaonderdelen - 10/11 begeleide uren.

Wie: Thirza van de Hoef, Carol Timmermans, Theo & Erica van Riet

Voor wie: alleen leden van de community Vrienden van FIT

 

In het kort: een mini-festival retraite met verdieping voor de FIT community.

Een uniek community weekend retreat met keuze uit diverse inspirerende lessen: Yin yoga, Flow yoga, Tai Chi, Stem-expressie en Ecstatic Dance. Je kiest voor de lessen waar je op dat moment het meeste voor voelt.

Je kunt dit weekend ook kiezen voor de intensive special: Sjamanisme met zweethut ceremonie. Een programma van 3 sessies met een besloten groep (intro-ceremonie-afsluiting). Hiervoor betaal je een gereduceerde toeslag. Bij je aanmelding kies je voor de Community retraite met-of-zonder zweethut. Je kunt ook ter plekke nog kiezen om met de zweethut mee te doen.   

Naast de lessen is er voldoende tijd voor wellness (sauna, hottub, zwembad, massage) of wandelingen op het strand. Echt even tijd voor jezelf om nieuwe energie op te doen! Een mooi cadeau voor jezelf!

Aantrekkelijke community tarieven (per persoon)

Kamer met badkamer: € 390 – 1p-kamer | € 310 – 2p-kamer | € 240 – 3/4p-kamer
Kamer met wastafel: € 360 – 1p-kamer | € 290 – 2p-kamer | € 220 – 3/4p-kamer
Camping met eigen tent of camper: € 200

 

Toeslag zweethut ceremonie: € 50 (normaal € 80)

De community weekend tarieven liggen € 110-140 onder onze standaard prijzen. Geen andere kortingen toepasbaar.

Programma

Het programma wordt bij aanvang bekend gemaakt. Hier een indicatie: 

 

Vrijdag

17.00 aankomst (met thee/koffie en soep)

18.00 welkomstwoord

18.30 les - 90 min

18.30 special: Drum meditatie en Zweethut introductie - 90 min 

20.00 diner

21.00 Circle of Hi! Meeting & sharing

21.30 vrije tijd: socializen, wellness, behandeling of rusten

Zaterdag

08.00 les - 60 min

10.00 special: Zweethut ceremonie - 8 uur (besloten)

10.30 les - 90/120 min

14.00 vrije tijd. Optioneel: strandwandeling

17.00 les - 60 min

20.00 les - 60/90 min

Zondag

08.00 les - 60 min

10.30 les - 90/120 min
10.30 special: Sjamanistisch ademwerk (besloten)

14.00 les - 90 min

15.30 Circle of Bye!

 

Maaltijden 

8.30 ontbijt - 13.00 lunch - 18.30 diner

Voeding

'Bewust', eerlijk, smaakvol en passend bij de retraite wordt de voeding met passie verzorgd door één van onze chef-koks. Het eten is vegetarisch, biologisch en voor een groot deel veganistisch. Er kan met vele diëten rekening gehouden worden. Bekijk de Voeding pagina voor meer informatie.

 

Diverse smaken thee en water zijn continu (gratis) beschikbaar en koffie is er op diverse momenten. Tevens zijn tegen vriendelijke prijzen een glas biologische wijn, een natuurzuiver biertje of biologische vruchtensap te consumeren.

Thirza van de Hoef - Yin & Yang yoga

 

The Balance between Yin & Yang: een innerlijke ondekkingsreis over balans in ons leven

Het hele leven bestaat uit yin en yang elementen. Buiten onszelf en in onszelf. We hebben beiden nodig om in balans te zijn. Vaak is het zo dat één van de twee elementen in ons, om wat voor reden dan ook krachtiger is dan de andere, waardoor we in disbalans raken. Deze disbalans kan zich uiten op verschillende manieren. Op fysiek, mentaal en/of emotioneel vlak. Yoga kan een goed hulpmiddel zijn om terug te komen bij onszelf. Om te gaan zien waar onze disbalans in onszelf en in ons leven ligt. En om te kijken naar wat nodig is om hier iets in te veranderen.

Yin yoga
is de rust en stilte onder de yoga. In de meeste yoga stijlen is er focus op het flexibeler maken en versterken van spieren. Yin yoga focust op het mobieler maken van je gewrichten. De houdingen worden door het lang aanhouden op een passieve maar intensieve manier beoefend. Zo wordt eerder het bindweefsel gestimuleerd dan de spieren. Dit stimuleert meer opening en flexibiliteit (in het gebied van heupen, heiligbeen en rug). De meditatieve Yin yoga is een verademing in het snelle hedendaagse leven met talloze prikkels. Het heeft een meditatief en rustgevend effect.

Flow yoga

In deze lessen werken we met series van houdingen, waarbij we vloeiend van de ene houding naar de andere bewegen (behalve gedurende de lessen waarin we meer de techniek van houdingen uitdiepen). Iedere houding is gelinked aan de volgende. Zo ontstaat een serie die het lichaam opwarmt en het helpt om het lichaam te openen en afvalstoffen los te laten.


Binnen de serie wordt de kracht van het lichaam opgebouwd en aangesproken. De dynamische “flow” in deze vorm helpt de basiskracht in het lichaam te versterken. Tevens wordt het lichaam soepeler. Verder wordt er heel bewust gewerkt met de adem. De adem verbindt het lichaam met het diepste gedeelte van de geest. Een lange en diepe adem brengt de geest tot rust en creëert ruimte en stilte om je te kunnen focussen en gewaar te kunnen zijn van wat zich aandient. Gedachten komen tot rust en elke beweging vloeit zacht en gecontroleerd van houding naar houding. Zo kan de beoefening een bewegende meditatie worden.

Theo & Erica van Riet - Sjamanisme en zweethut (besloten programma)

 

In onze diepste kern huist een enorme kracht. Stil, oneindig en verbonden met het grote mysterie en moeder aarde klopt ons hart als één met al het andere. Stel je voor dat je elke dag kan leven vanuit die afstemming op je hartkracht. Hoe harmonisch zou de wereld dan zijn? In deze retraite gaan we de verbinding met jezelf verstevigen en laten we los wat niet meer bijdraagt. Met behulp van oude ceremonies van de natuurvolkeren transformeer je naar een nieuw en lichter evenwicht in jezelf.

 

Tijdens deze dagen maken we een verbinding met onze essentie en de diepere verlangens in ons. Wat wil verder tot bloei komen in jou vanuit je hartsverlangen? We nemen je mee op sjamanistische meditatie en drumreizen om in verbinding te komen met je verlangen en je krachtbronnen. We gaan gezamenlijk de zweethut ceremonie vorm geven en we vieren tot slot je wedergeboorte.

Zweethut

De zweethut is een prachtige ceremonie voor transformatie en reiniging op vele lagen van ons zelf. Het is een eeuwenoud ritueel dat bij vele culturen over heel de wereld werd toegepast en gelukkig nog steeds wordt vormgegeven. Er zijn vele tradities met elk hun eigen gebeden, gezang en rituelen. Theo en Erica hebben met diverse tradities kennis gemaakt en kiezen vanuit hun hart voor een eigen vorm met alle respect voor degene die hen zijn voorgegaan. 

 

De zweethut en de ceremonie is een moment van bezinning. We komen bij elkaar om dieper contact te maken met Moeder Aarde, Spirit, de Kosmos, de windrichtingen, de elementen en zo de verbinding met onszelf te verstevigen. We zijn samen en we zijn al-een in onze ervaringen en worden gedragen door het veld van universele liefde. Daarin kan het niet anders dan dat je weer dieper de verbinding met jezelf kan ervaren.

 

Voor deze prachtige ceremonie hebben Theo en Erica een nieuwe zweethut gebouwd bij de Schouw. 

 

Deze ceremonie duurt een hele dag en is een co-creatie. We maken met zijn allen de ceremoniële plek klaar voor gebruik en houden een steenceremonie, steken het vuur aan, bouwen de hut op en maken gebedszakjes. We betreden vervolgens de hut en uiteindelijk zullen we er ook weer uitgaan. Herboren.

Carol Timmermans - Stemexpressie en Tai Chi

Voice and Movement in samenspel met de vijf elementen

 

Een bewegings- en klankfilosofie waarbij we oefenen met adem, energie en levenskracht (Chi). Deze toegankelijke oefeningen in al zijn eenvoud kunnen jouw levensenergie positief beïnvloeden. We richten ons op het verbeteren van de fysieke en geestelijke gezondheid door spanningen te voorkomen en te bestrijden. De harmonieuze stroom van Chi in je lichaam maakt je gezond.


De ontspanning en rustige bewegingen, die zijn oorsprong vinden in de Taiji/Qigong, hebben een positief effect op de ademhaling, brengen de gedachten tot stilte en geven de geest rust. De dans daagt je uit om vrijheid te vinden in de structuur. De trilling van de stem kan tot op celniveau in je lichaam doordringen en dat wat je ziek maakt en verkramping geeft, weer laten stromen.

bottom of page