top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Tai chi, communicatie & broederliefde

door Martin Wessels


Een verhaaltje over broederliefde dat ik enige jaren geleden schreef.....

The Sixth Sense


Tai chi, communicatie en broederliefde - Martin Wessels - FIT body & mind

Het is mijn beroep mensen meer inzicht te verschaffen hoe efficiënter met hun energie om te gaan. De kunst van het balans vinden. Balans tussen de elkaar aanvullende tegendelen Yin & Yang: Actie en rust, slapen en waken, in en uitademen, geven en nemen.


We kunnen niet alleen maar inademen of alleen maar uitademen, de boog kan niet altijd gespannen zijn. Wie alleen maar geeft zonder te ontvangen leeft in armoe wie alleen maar neemt zonder te geven eveneens. Rust roest en overdaad schaadt, het gaat om balans. Nieuwe inzichten veranderen het uitzicht en wie om zich heen blijft kijken komt tot nieuwe inzichten. Niets blijft hetzelfde, er is altijd beweging. Het enige dat werkelijk constant is, is dat alles verandert.


Mijn broer Stef en ik hebben nogal verschillende leefwijzen maar er zijn zeker zaken waarbinnen we met elkaar zijn verbonden. Het lijkt erop dat, naarmate we ouder worden, we steeds meer ontdekken dat we minder van elkaar verschillen dan dat het lijkt. Als gast bij één van de eerste Tai Chi (taiji) lessen die ik gaf heb ik hem bijna uit de klas verwijderd omdat hij te veel en vooral te hardop moest lachen om wat hij daar aantrof. Zijn oudere broer in een kung fu pak die in zijn ogen nogal vage dingen stond te doen met een aantal andere vage geitenwollen sokken types…


Nu, twintig jaar verder zijn er vele bedrijven en instellingen de revue gepasseerd waarbij management en personeel binnen werktijd samen oefeningen om fysieke en mentale stress te herkennen, te voorkomen en zo nodig te bestrijden. Stef was één van de eersten die de zin ervan inzag en me inhuurde. En… lachen is vooral een zinvolle, stressafvoerende bezigheid, dus humor is binnen mijn sessies een belangrijk onderdeel geworden.


Tai chi, communicatie en broederliefde - Martin Wessels - FIT body & mind

De manier waarop mijn broer Stef en ik soms communiceren is soms op zijn zachts gezegd opmerkelijk. Al vele jaren, uit het niets ontstaan hebben we de volgende begroeting: We maken licht contact met de toppen van één van onze pinken en beginnen dan te “shaken” alsof we onder stroom staan en zeggen tegelijkertijd: “bzzzzzzzzz” Zelf vinden we het prachtig en keer op keer weer erg geslaagd en het maakt absoluut niet uit waar we elkaar ontmoeten. Elke keer opnieuw moeten we weer erg om ons ritueeltje lachen.Stef en ik kijken iedere keer weer hoopvol om ons heen om te zien of ons “funmoment” aanslaat bij eventuele toeschouwers. Helaas halen ook zij die ons lief zijn zelfs de schouders niet meer op. Misschien valt het pas op als we het te lang niet doen…..


Stef en ik lijken dus misschien niet erg op elkaar qua leefstijl maar we delen wel een aantal dingen zoals een enorme voorliefde voor ons “aardappelpannenkoeken familierecept”. Ook hier hebben broer Stef en ik een soort Yin/Yang relatie: Met heel veel liefde maak ik af en toe een enorme berg van deze juweeltjes waarbij broerlief zich dan zo te barsten eet dat hij bijna ontploft en er de hele dag last van heeft. Heel erg dankbaar werk dat bakken dus, het schept in ieder geval een band en is dat niet waar het in essentie om gaat?


De verbindende schakels sterker maken in plaats van door verschillen uit elkaar gedreven te worden?We zien elkaar graag, laten elkaar in de waarde, geven ons soms over aan vals sentiment en mijmeren over vroeger tijden. Communicatie zonder frustratie.


Broederschap is meesterschap. Proost broertje…


Wil jij ook iets met de kunst van het balans vinden? Ga mee met mee op reis. 


Martin Wessels


Retreat


​Lees meer over Martin en Chi Choice.  


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page