top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Naar binnen gericht in de winter

Bijgewerkt op: 10 jul. 2018

door Martin Wessels


Vanuit het Oude China komt de overtuiging dat mensen in harmonie met de cycli van de natuur zouden moeten leven. Disciplines zoals Tai Chi en Qigong (werken met energie) kunnen ons hierin door de seizoenen heen bijstaan. 


Naar binnen gericht in de winter - Martin Wessels - FIT body & mind

Het donker en de kou van de winter vraagt ons om het wat rustiger aan te doen. Daar waar we in de zomerperiode, de “Vuurfase” het meest Yange seizoen er op uit trekken en naar buiten toe bewegen, gebeurt het omgekeerde in de winterperiode, de “Waterfase” die het meest Yin is.


In de winter trekt de natuur zich terug, bij bomen trekt de energie zich terug tot in de wortels van de boom, veel bomen zijn kaal. Verschillende dieren houden hun winterslaap, van vleermuizen tot egels tot sommige slangsoorten en insecten. Wezens die zich in de buurt van water bewegen zoals krokodillen, kikkers en bepaalde schildpadden duiken onder en begraven zichzelf in de modder. Ook de beer houdt een soort van winterslaap, verpakt in zijn dikke vacht sluimert hij door de koudere tijden.


Naar binnen gericht in de winter - Martin Wessels - FIT body & mind

Wij mensen zijn in de winterperiode ook meer naar “binnen gericht”. We maken de balans op van het afgelopen jaar en maken gebruik van de mogelijkheden om in vertrouwde omgeving met gelijkgestemde mensen onze tijd door te brengen en het leven te vieren. Het is de tijd om onze rust te pakken, de accu weer op te laden voor de lente en daarom heel goed geschikt om ons systeem weer in balans te brengen.


​Binnen de visie van Traditionele Chinese Geneeskunde zijn de Nier en Blaasenergie het krachtigst en het meest dominant aanwezig in de winterperiode. Hun daarmee verbonden meridianen zijn het meest vol. 

Het draagt ertoe bij dat er vanuit rust voldoende Qi (energie) wordt opgeslagen, kracht wordt verzameld, de angst voor loslaten wordt overwonnen en dat we net zoals dieren die uit hun winterslaap komen klaar zijn voor de volgende fase.

Als dit je aanspreekt, nodig ik je uit een stukje mee te reizen met mij, in een Tai Chi/Qi-gong weekend retraite. Op een prachtige plek die snel als vertrouwde omgeving zal aanvoelen kunnen we met gelijkgestemde mensen onze tijd door brengen en het leven vieren.

Warme en rustige groet,


Martin Wessels


Retreat


​Lees meer over Martin en Chi Choice.  


Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page