top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Familieopstellingen zijn geliefd bij therapeuten & coaches. Wat maakt deze methode nou zo populair? - Suzanne Koning

Bijgewerkt op: 13 mei


Zit je met vragen, problemen of patronen die steeds terugkeren? Of heb je al geruime tijd een onduidelijk gevoel van onbehagen waar je niet uitkomt?

Dan kan een familieopstelling je helpen om inzicht te krijgen in waarom je dingen doet zoals je ze doet. Het kan je helpen om je eigen gedrag beter te begrijpen.


Het idee van familieopstellingen is namelijk dat de basis van je leven wordt gevormd door de familie waarbinnen je geboren bent. Je ouders, grootouders, broers en zussen, ooms en tantes, maar ook je voorouders hebben je voor een groot deel gevormd tot wie je nu bent. Al deze mensen hebben hun stempel achtergelaten op jou.

We zijn namelijk diep verbonden met onze familie(historie) en het grootste gedeelte gaat buiten ons bewustzijn om.


* Een opstelling hoeft niet alleen over een familie te gaan, maar ook over een organisatie, een bedrijf, waarbij de onderlinge verhoudingen tussen betrokkenen zichtbaar worden.


Het bijzondere aan een sessie familieopstellingen is dat er aan het licht kan komen op welke wijze jouw leven verbonden is met dat van je familieleden en voorouders.

En je kunt een beter inzicht krijgen in hoe ingrijpende zaken uit hun levens – zoals onverwerkte verliezen, ziekten, criminaliteit, misbruik oorlogshistorie etc – doorwerken in jouw leven.


In deze systemische groepsopstelling ga je op een andere manier kijken en waarnemen waardoor er een bron van informatie beschikbaar gemaakt wordt.

Er wordt inzichtelijk gemaakt wat naar de oppervlakte mag komen. Je creëert hierdoor bewustzijn. Je kunt gaan begrijpen waardoor je belemmert wordt en waardoor de stroom geblokkeerd is. Het is een helende vorm van aangaan en verwerken van blokkades. Zo kan er ruimte ontstaan voor positieve verandering of acceptatie.
Zo maak je een familieopstelling Ga op zoek naar een aantal poppetjes die jezelf en je familie kunnen verbeelden. Playmobil- of lego-poppetjes zijn heel geschikt omdat ze veel expressie hebben. Je kunt natuurlijk ook mensen natekenen. Ga nu na welke mensen (uit je gezin van herkomst) je hierin wilt meenemen. Wie speelt/speelde er een belangrijke rol in jouw leven? Een opa, tante, of halfzus bijvoorbeeld.

Zet de poppetjes voor je neer zoals jij de verbindingen ervaart. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: * Waar staan mijn vader/moeder/broers/zussen ten opzichte van mij? * Wie kijkt naar wie? Staan er mensen voor elkaar of achter iemand?

Als je klaar bent met neerzetten, bedenk je dan: * Wat valt je op? * Ben je iemand vergeten? * Wie staat er het dichtst bij je? * Wat maakt dat je denkt dat die persoon daar staat? * Wat betekent dat voor jou?


Uiteraard zijn er nog veel meer vragen die je jezelf kunt stellen!


Gevoelens, eventuele verstrikkingen en (onverwachte) spanningen kunnen opspelen. Dit kan een intense ervaring zijn, waarbij onuitgesproken verwachtingen en weggestopte pijn naar boven kan komen. Je kunt zelfs na 1 sessie gaan begrijpen hoe iedereen waarmee je in contact staat een rol heeft en wat diegene voor jou betekent.

Dit helpt jou om jezelf en jouw omgeving beter te begrijpen.


Meer weten over familieopstellingen? Ontdek het zelf tijdens de ‘Personal Transformation’ retraites van Anouk Smulders.

Lees meer over dit bijzondere programma op: www.fitbodymind.nl/transformatie. "

Commentaires


bottom of page