top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Stressreductie door te sporten (6 tips)

Pas kreeg ik een vraag gesteld of je met een burn-out juist wel mag gaan sporten? Een heel mooie vraag en goed om te horen dat iemand die te maken heeft met een burn-out wil gaan sporten. In dit artikel wil ik jou tips geven hoe jij kan sporten om stress te verminderen.


wielrennen en meditatie of yoga

BURN-OUT

Een burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest. Vaak komt dit door blootstelling aan langdurige stress. Zowel jouw fysieke als mentale batterij zijn leeg. Het is dan ook weer tijd dat deze batterijen worden opgeladen. Daarom is het belangrijk dat jij dingen gaat doen waar jij blij van wordt. Tijdens sporten maak jij endorfine aan en dit is het anti-stress stofje in jouw lichaam.


HOE ONSTAAT STRESS

Drukte op het werk, vermoeidheid, onverwachte omstandigheden, onzekerheden. Het even niet lekker in jouw vel zitten, hebben ook invloed op jouw fysieke vermoeidheid! Veel ballen in de lucht houden of voor jezelf continu de lat hoog leggen. Belangrijk is dat jij stress en vermoeidheid herkent en naar jouw lichaam leert luisteren, zodat jij in jouw flow blijft zodat jij datgene kan doen wat jij graag wilt doen!


KAN JIJ SPORT GEBRUIKEN ALS STRESS REDUCTIE

Dit is heel goed mogelijk! Alleen als jij op de juiste manier sport! Zeer intensief en zwaar sporten is juist stress bevorderend, maar rustig bewegen helpt! Lees hieronder de tips:


1. SPORT OP EEN LAGE INTENSITEIT

Ga een rustige duurtraining of wandeling doen. Als jij een fanatieke sporter bent en jij ervaart stress, dan is het belangrijk dat jij zo gaat sporten zodat jij het gevoel krijgt: “pfff, wat is dit langzaam!” En ga jezelf juist focussen op de volgende tips.


Ben jij nog geen fanatieke sporter en misschien sport jij nog helemaal niet. Dan kan jij het starten van sport gaan gebruiken als stress reductie. Door het stofje endorfine, zal jij jezelf beter gaan voelen. Echter als jij net start, is het enorm belangrijk dat jij heel rustig gaan opbouwen! Ga heel langzaam sporten. Als jij tijdens het sporten nog kan praten, dan heb jij het juiste tempo!


Te heftig sporten, waarbij jij verzuurd raakt (buiten adem sport), dan bouw je stress op in jouw lichaam. Dit werkt averechts als jij veel stress ervaart. Dan is het juist rustig bewegen essentieel!


2. FOCUS TIJDENS HET SPORTEN OP JOUW ZINTUIGEN

Sport met bewuste aandacht op jouw zintuigen. Voel, zie, ruik en hoor! Hierdoor ben jij met de bewuste aandacht in het hier en nu aanwezig. Laat de gedachtes gaan. Als deze dan toch opkomen. Laat deze los en oordeel niet. Laat deze gewoon zijn!


3. DOE ADEMHALINGSOEFENINGEN TIJDENS HET SPORTEN

Tijdens het sporten kan je heel fijne ademhalingsoefeningen doen die jou echt tot rust brengen. Door bewust met jouw aandacht naar jouw neusademhaling te gaan voor een periode van bijvoorbeeld twee minuten kom je tot rust! Hierdoor daalt jouw hartslag, waardoor de stress wordt verlaagd. Ga hiermee experimenteren.


4. LEG DE LAT MINDER HOOG

Vaak zijn we streng voor onszelf. We hebben doelen die we tijdens het sporten willen bereiken, zoals een gemiddelde snelheid, afstand die je af wilt leggen of jouw route die je op strava wilt delen. Als jij stress ervaart is mijn advies om jouw doelen los te laten en minder van jezelf te verwachten. Ga van het sporten of bewegen genieten!


5. SPORT IN DE NATUUR

Ga de natuur in! Bezoek het bos, strand of heide. Buiten bewegen werkt verhelderd en de natuur is rustgevend!


6. LUISTER NAAR JOUW LICHAAM

Ga voelen waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Geen zin in sporten, ben jij prikkelbaar of energieloos. Ga dan niet sporten. Voel aan waar jou lichaam behoefte aan heeft!


Belangrijkste, wees lief voor jezelf! Leg de lat niet zo hoog en ga genieten van het bewegen. Wil jij hier nog meer mee aan de slag? Luister deze podcast over: Tips en Tricks om training te combineren met een drukke baan.


Is bewegen voor jou ook de manier om stress te verminderen? Laat het even in de comments weten!


Met sportieve groet,

SanneMeer weten?

FIT body & mind organiseert weekenden Mindful Sports in combinatie met yoga, ademhalingsoefeningen en mindfulness in samenwerking met Kelly Stockman (running) en Petra Hofs & Maarten Tjallingii (biking). Lees meer op onze pagina https://www.fitbodymind.nl/mindful-sports


Zelf mindful sports beleven?

Ons volgende weekend is 26-28 oktober 2018. Check de mindful-sport pagina voor onze planning van weekend of weken.


Comments


bottom of page