top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Stilte ervaren - Peter Benders

Bijgewerkt op: 29 sep. 2021


Al dagen neem ik me voor om wat rust te nemen om me mentaal voor te bereiden op mijn eerste stilte retraite. Elke dag gaat voorbij met het idee dat het morgen ook nog kan. Tijdens het joggen op het strand kwamen vanmorgen voor het eerst de gedachten op over hoe het voor mij zal zijn, in stilte. Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Maar wat gaat er bij me geraakt worden? Wat ga ik leren over mezelf?


Stilte retraite juni 2019 met Tijn Touber
Peter Benders - Eigenaar van FIT body & mind

Een paar dagen voor aanvang

Nooit was ik langer dan een paar uur ‘bewust’ stil. Het leven raast maar door. En over een paar dagen start de eerste stilte retraite in mijn leven. Hoogste tijd om ter voorbereiding even in stilte op een duin te gaan zitten...


Vanaf het wakker worden, is er drukte. Vaak ook al voordat de wekker gaat, want zodra onze dochters (4 en 6 jaar) hun ogen openen, kruipen ze bij ons in bed en is het vaak gedaan met de nachtrust. Na de wekker volgt direct spitsuur met wassen, aankleden, ontbijten en naar school. Klinkt makkelijk, maar een klein meisje met een legging die echt niet lekker zit, de verkeerde volgorde van siroop, rozijnen en rijstemelk in de havermout, elkaar om niks in de haren vliegen, de fietshelm die niet lekker zit op de vlecht of toch nog moeten poepen als alle kleding al aan is, kunnen veel vertraging veroorzaken tijdens de dagelijkse ochtendrituelen. Of stress. Na het overdragen aan de juf en een korte babbel met een andere ouder, snel naar huis en aan het werk. Een eigen bedrijf dat groeit, problematiek in allerlei hoeken en een team dat aan het werk moet blijven, laat ook deze dag weer voorbij vliegen. En zo gaat het dag-in-en-dag-uit.


Al dagen neem ik me voor om wat rust te nemen om me mentaal voor te bereiden op de stilte retraite. En elke dag gaat voorbij met het idee dat het morgen ook nog kan. Tijdens het joggen over het strand kwamen vanmorgen voor het eerst de gedachten op over hoe het voor mij zal zijn, in stilte.


Eén van mijn grootste talenten is de herbergier, die het zijn gasten naar de zin maakt. Die elke vragende blik ziet, er aandacht aan geeft en er meestal direct een oplossing voor aandraagt. Of de organisator die zorgt dat alles klopt en dat er leuke dingen ondernomen worden, zodat de gasten en het team het naar de zin hebben. Of de initiator die continu nieuwe ideeën krijgt om uit te werken. Maar komend weekend is er alleen de rol van deelnemer voor mij. En alles in stilte.


Dit lijkt me in eerste instantie niet zo moeilijk. Maar met elk drankje dat ik voor mezelf inschenk, haal ik ook altijd wat voor de ander. Een wandeling doe ik bijna nooit alleen, maar komend weekend kan ik niet om gezelschap gaan vragen. En in de sauna wil ik altijd de ander door zijn angst voor het koude zwembad heen praten. Komend weekend gaat het sauna rondje alleen. Ik krijg er letterlijk jeuk van op mijn rug nu ik er aan denk. En dan de mensen om me heen. Ik ben altijd zo benieuwd naar de ander, naar zijn/haar leven en ik praat graag over mijn passies.


Komend weekend gaan we in stilte aan tafel. Ik zal niet weten welke man er naast me zit of welke vrouw tegenover me zit, die wegkijkt als ik haar iets te lang aankijk tijdens het eten. Het zal naar het niveau van voelen gaan. Voelen hoe de energie van de ander is. Voelt ik me op mijn gemak bij die persoon? Ik ben zo benieuwd wat de rol van het denken gaat zijn. Ga ik verhalen verzinnen over deelnemers die me intrigeren? Ik weet t niet. Grappig om me te realiseren dat ik mezelf op dit punt dus eigenlijk nog helemaal niet ken.


Van altijd maar benieuwd naar de ander, lijk ik nu ook heel benieuwd naar mezelf te worden. Naar wat het met me zal doen. En wat er vanuit diepere lagen naar boven komt als er stilte en rust is. Mijn ‘Lotus’ is altijd mooi in bloei boven de waterspiegel, maar ik vraag me af hoe de verbinding is met de diepere modderlagen waar de Lotus zijn oorsprong vindt. In de stilte gaat er mogelijk een bewustzijn tot stand komen tussen die diepe modderlagen of mijn onderbewustzijn of schaduwzijde van mijn persoonlijkheid.


Hoewel ik me realiseer dat ik maar een beetje aan het fantaseren ben over wat er zou kunnen gebeuren, verwacht ik misschien wel veel te veel. En zal ik daarvoor veel langer in stilte moeten gaan. Of een vision quest doen. Hoe dan ook…. Ik ben heel benieuwd en zie er echt naar uit.


Wordt vervolgd....
Ben je benieuwd naar een stilte retraite?

Tijdens het weekend met de langste nachten van het jaar (20-22 december 2019) organiseren we een stilte retraite met twee inspirerende programma's in retraite & wellness centrum De Schouw in Zeeland. Rusten in Zijn: Yin yoga, meditatie en ademoefeningen met Rolandjan van Mulligen en Ontspannen & Stress-vrij Leven, dé retraite aanpak van stress en burn-out met Marc Aarts & Marieke Lambeek. Lees meer...


Peter Benders: "Vanuit eigen hobby en interesse organiseer ik retreats die een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van de individuele mens en daarmee aan de samenleving. Beweging, ontspanning en bewustwording zijn de thema‘s van arrangementen van FIT body & mind. Het belangrijkste doel is het vergroten van het levensplezier! Of bewustwording daarvan. Voor jou, de samenleving, de trainers en mijzelf."


Comments


bottom of page