top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Sjamanisme: een spirituele reis vol magie - Carmen van Heel

Bijgewerkt op: 13 mei


Als kind had ik al het gevoel dat er meer is tussen hemel en aarde! Zin of onzin,

maar mijn interesse in spiritualiteit werd met de jaren steeds groter. Ik kreeg meer belangstelling in verdieping en zette stappen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Tijdens mijn eerste Sjamanistische reis kwam ik in contact met diepere lagen in

mezelf. Op verschillende manieren maakte ik kennis met de onzichtbare spirituele

wereld waardoor persoonlijke transformatie en groei mogelijk wordt gemaakt. In

deze blog deel ik graag mijn ervaringen met jou over deze bijzondere retraite waar ik

een jaar geleden deel aan nam (de ervaringen hebben dus betrekking op een

innerlijk proces waar ik een jaar geleden mee bezig was).


“Er is niets om bang voor te zijn, er is alleen liefde. Ik ben één met het Universum en met de sterren. Liefde is mijn gids.” Deze affirmatie stond op de tarotkaart die ik trok tijdens de eerste ceremonie van de retraite en sloeg meteen de spijker op zijn kop. De afgelopen tijd onderga ik namelijk een heel mooi, maar soms ook moeilijk proces op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dit proces was al intens, maar door de periode vol chaos waarin we op dit moment leven voelt deze innerlijke transformatie soms als heel zwaar vanwege bepaalde angsten in mij en omdat dat wat ik allemaal voel en zie erg confronterend is. Als ik diep naar binnen kijk voel ik mijn verlangen heel duidelijk: rust en vrijheid. Dit zijn mijn kernwaarden. Kernwaarden die ik graag volg, maar het kost mij veel moeite en pijn om die kernwaarden in deze wereld écht te voelen door alles wat er gebeurt.

Al enige tijd voel ik mij daardoor benauwd en heb ik het gevoel dat ik hier niet thuis hoor. Niet in deze wereld en niet in mijn lichaam. Zoveel weerstand. Geen balans in dat wat ik voel en wat ik in het dagelijks leven ervaar. Verstrikt. Met allerlei lichamelijke gevolgen van dien.

Mijn intentie voor de Sjamanistische reis was daarom ook om lichamelijk meer in balans te komen, zodat ik me vrijer voel in mijn lichaam en daarmee het verlangen dat ik heb duidelijker voor ogen kan houden. Ik wil mezelf niet langer verliezen in alle chaos en onrust. Ik wil juist meer toeschouwer worden daarvan. Krachtdieren

Wat ik het meest bijzondere vond is dat ik kennis heb gemaakt met mijn krachtdier. Een krachtdier is een persoonlijke helper die de vorm van een dier aanneemt en wordt gezien als een gids, een beschermer en de bewaker van onze persoonlijke kracht. Krachtdieren kun je tegenkomen tijdens de reizen die je maakt naar de benedenwereld, middenwereld en bovenwereld. Met ‘reizen’ wordt hier innerlijk reizen bedoeld.

De kennismaking met mijn krachtdier voelt voor mij als een enorme verrijking in het proces waar ik al wekenlang in zit. In de reis naar de benedenwereld ontmoette ik vier dieren. Het laatste dier dat ik zag, een witte vlinder, bleef heel dichtbij mij terwijl de andere dieren doorliepen of wegvlogen. Na wat research kwam ik erachter dat het zien van een witte vlinder een duidelijke aanwijzing is dat de spirituele wereld een boodschap voor mij heeft. Ook las ik: “Als je om de een of andere reden onlangs bent begonnen met een spirituele levenswijze, dan kan de witte vlinder een teken zijn dat je op het juiste pad bevindt.” Wauw. Dit was voor mij een bevestiging dat ik de juiste keuze had gemaakt om deel te nemen aan deze retraite. Daarnaast was ik erg nieuwsgierig naar de spirituele boodschap.


De spirituele boodschap

Meteen de nacht daaropvolgend ontving ik voor mijn gevoel die spirituele boodschap. Ik maakte iets mee wat ik nog niet eerder heb meegemaakt. Ik had een onrustige nacht. Toen ik om 05:00 uur wéér wakker werd besloot ik om toch nog even weg dommelen. In het proces van wakker naar slapen ervaarde ik toen levensecht dat ik bezoek kreeg. Maar doordat ik verstijfd in bed lag en mijn ogen met geen mogelijkheid verder open kreeg kon ik niet precies zien wie mij bezocht. Het enige wat ik mezelf kan herinneren is dat hetgeen wat ik zag in de vorm van een persoon zich heel onrustig rond mijn bed bewoog.

Ik was er erg van ontdaan, maar met fantastische en liefdevolle begeleiding van Erica en Theo heb ik deze angstige ervaring weten om te draaien naar iets positiefs. Later besefte ik mezelf daardoor dat wat ik die nacht zag de onrustige gevoelens en chaos in mij representeerde. De boodschap die ik erachter voelde was dat het nu echt tijd is om deze onrust en chaos te laten gaan.

Loslaten

Het kwam daarom als geroepen dat we de volgende dag gingen loslaten. Weg met de chaos, is wat direct in mij op kwam. De onrust en chaos gaf ik in opdracht van Erica en Theo een fysieke vorm, zodat ik hier niet alleen figuurlijk in gedachten, maar ook letterlijk afscheid van kon nemen.

De opdracht was om iets te maken van natuurlijke materialen. Intuïtief koos ik voor een takje, een paar veren, een margriet en een lange grasspriet om alles aan elkaar te binden. Het voelde eigenlijk veel te mooi voor hetgeen dat ik wilde gaan loslaten, namelijk die onrust en chaos. Maar wat ik van het object dat ik maakte leerde is dat iets negatiefs ook iets moois kan zijn, simpelweg omdat het bij het leven hoort. “Mijn chaos mag er zijn, maar ik blijf vanaf nu staan”, is wat door mij heen ging toen ik tijdens de vuurceremonie mijn object in het vuur gooide. Reis naar de bovenwereld

Wat ik in twee dagen doormaakte was eigenlijk weer ongekend. Maar er kwam nog een derde dag.

Typisch weer dat ik na een fijne ochtendmeditatie een tarotkaart trok die wederom perfect aansloot op dat wat ik de afgelopen twee dagen al leerde. Op de kaart stond de tekst: “De wereld ingaan. Het is tijd om te gaan. Je hebt niets te vrezen.”

De reis naar de bovenwereld die daarop volgde maakte dat wat ik las op die kaart nog levendiger werd. Dit keer was het niet de vlinder, maar de papegaai die mij duidelijk iets kwam vertellen. Ik vroeg de papegaai waarom hij er is en wat hij komt doen en hij zei: “Ik kom je verder naar het licht brengen.” Na wat onderzoek kwam ik er achter dat een papegaai als krachtdier mij helpt om mijn communicatiekracht te versterken, zodat ik voldoende kracht zal vinden om met mijn licht te gaan werken.

De papegaai helpt ook om de keel-chakra te openen. Dit was echt een eyeopener voor mij, omdat ik de afgelopen tijd om de haverklap hevige keelpijn heb zonder daarvoor na (bloed-)onderzoek medische redenen voor te hebben. Veel onverklaarbare lichamelijke klachten van de afgelopen tijd vielen nu dus ook op zijn plek. Wat voelde dat bevrijdend. Verbonden ademhaling

Later die dag, tijdens de ademhalingsceremonie, zag ik de papegaai niet, maar was ik hem. De verbonden ademhalingssessie bracht mij die verlichting waar ik naar verlang. Ik was de papegaai en ik bleef maar vliegen, in alle vrijheid. Ik voelde tegelijkertijd zoveel liefde en vooral zoveel rust. Ik voelde ook heel erg de eenheid met mijn lichaam. Mijn handen legde ik op mijn buik en die wilden daar niet weg. Ik voelde een diepe straling vanuit mijn handen naar binnen, alsof ik mijn rughernia waar ik al weken mee loop aan het helen was. De chaos en onrust die de afgelopen weken wat meer de hoofdrol speelden in mijn lichaam en geest maakten ruimte voor mijn verlangen in dit leven: rust en vrijheid.Tot slot

En dat maakte dat ik de laatste dag met een boost van (zelf-)vertrouwen en verlicht gevoel wakker werd. Ik voelde mezelf stevig staan en alles stroomde op de juiste manier. Ik besefte me dat alle processen die ik door heb gemaakt tijdens deze retraite later in mijn leven nog voelbaar zullen zijn. Dat maakt het zo waardevol. Het is niet zo dat ik vanaf nu alleen nog maar verlicht ben, maar ik ben weer wat weerbaarder geworden. En als er weer een mindere dag komt weet ik dat ik mezelf kan blijven herinneren aan het verlichte gevoel door terug te keren naar de opgedane ervaringen. Daardoor heb ik nu weer meer vertrouwen in mezelf en in mijn toekomst.

Aho. PS: Ga zelf ervaren wat deze spirituele reis met jou doet en laat je, naast het bijzondere programma, ook verrassen door de geweldige lieve mensen. Ik dank daarom ook vanuit heel mijn hart Erica en Theo van Magische Reizen voor het opzetten van dit unieke programma op geheel eigen en intuïtieve wijze en de warme begeleiding daarin, Peter Benders van FIT body & mind voor de organisatie die wederom top was, Karin en Rob van Puur Koken met Passie voor het overheerlijke gezonde eten en alle andere deelnemers waar ik ook veel van geleerd heb. Deze innerlijke reis in de verbondenheid met jullie had ik voor geen goud willen missen! Carmen van Heel schrijft op haar website C'est la Vie - geluk zit in de kleine dingen - over "Moestuinen en meer". Ze vond haar positiviteit en zichzelf (terug) in het kweken van eigen groenten, fruit en kruiden.

Ben je ook geïnteresseerd in een transformerende Sjamanistische reis? Je bent welkom!

Lees meer op onze website Sjamanisme & Zweethut. Daar vind je de retraite planning voor de komende maanden in ons retraite & wellness centrum in Zeeland. Meer informatie over onze andere persoonlijke ontwikkelingstrainingen? Klik hier om meer te lezen

Comentários


bottom of page