top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Relatieproblematiek is de rode draad in mijn leven - Peter Benders

Bijgewerkt op: 6 okt. 2022

door Peter Benders


Vier jaar geleden wees mijn lief mij de deur. Voor haar kon het zo niet langer, ze had ruimte nodig en stelde haar grenzen. Vertrekken (of uit contact gaan) was voor mij de makkelijkste weg, maar eindelijk liet ik me deze keer echt raken, want deze vrouw wilde ik niet verliezen.


Het was het begin van zelfonderzoek en de geboorte van kwetsbaarheid in mijn leven. De opening van mijn deur naar binnen was ook de opening naar nieuw contact met mijn lief en een prachtige leerzame relatie. Verdieping, onderhoud en aandacht zijn mijn redding. De liefde is inmiddels bekroond met twee prachtige dochters.


Relatieproblematiek is een rode draad in mijn leven. Voor wie eigenlijk niet? Voor deze relatie had ik een relatie van 15 jaar. We hadden het goed samen. Een mooi huis, veel plezier samen, samen sporten, vakanties en leuke sociale contacten. Maar ook veel ruzie. Thema’s waar je maar niet uitkomt en die blijven terugkomen (de door Jung beschreven anima-animus). En 'het lag natuurlijk nooit aan mij'. Zij moest aan zichzelf werken en daarvan overtuigde ik haar en zelfs de psychologen. Of was het zo dat er alleen maar met haar te werken was, omdat ik me er voor afsloot? De relatie redde het niet en ons huwelijk strandde in 2006. Ik schaamde me omdat ‘de eeuwige trouw’ me niet gelukt was, maar ik meende dat mij niets te verwijten was.


In 2007 startte ik met het organiseren van vakanties en in juli 2008 ontmoette ik mijn huidige lief tijdens een FIT body & mind vakantie in Frankrijk. Na een jaar gingen we samenwonen en als verliefd stel startten we deze periode met een Relatieweekend bij Phoenix Opleidingen met familieopstellingen. Wibe Veenbaas stuurde me naar ‘de mannen’ voor mannelijke energie om betrouwbaarder te worden voor vrouwen. De energetische ontwikkeling werd hiermee in gang gezet. Mijn ogen openden zich langzaam, maar de waarheid vond nog niet de weg naar binnen door alle in het verleden ingebouwde beschermingsmechanismen. Bewustwording heeft soms tijd nodig.


Relatieproblematiek bleef echter tussen ons in staan. Mijn lief volgde de 3 jarige Phoenix opleiding Professionele Communicatie en ‘sprak een andere taal’ dan ik. Als de spanning toe nam, wilde zij met mij naar binnen, maar ik ging juist naar buiten en zag de problematiek als een derde persoon (in meta). Zoals een geïnterviewd voetballer gevoel buiten zich houdt als hij zegt ‘natuurlijk word je geraakt door zulke dingen’. Pas toen mij de deur gewezen werd, voelde ik de noodzaak om bij mezelf te gaan onderzoeken. Een laag dieper. En ook ik startte dezelfde opleiding. De 3 jaar Phoenix waren heel leerzaam en vaak pijnlijk. Ik heb een laag in mezelf leren kennen die nog afgesloten was. Als ik geen stappen naar binnen ondernomen zou hebben, zou ik telkens weer dezelfde problemen ontmoeten en mogelijk telkens na een leuke relatie weer alleen eindigen. Nu is me pas duidelijk hoeveel oorzaak van de eerdere scheiding er bij mij lag. Ik ben zo blij dat ik nu mijn aandeel zie.


Verdieping, onderhoud en aandacht zijn mijn bouwstenen voor een goede relatie. Mogelijk ook voor jou of jullie. Het heeft mijn relatie gered en een bedding gecreëerd voor het krijgen van kinderen.


Ja… kinderen. Toen ik 16 was, wist ik al dat ik rond de 30 papa wilde zijn. Het werd 16 jaar later. Nu ben ik ervan overtuigd dat ik er nog niet klaar voor was in mijn eerdere relatie. De opleiding bij Phoenix heeft me zoveel inzichten gegeven over het ontwikkelingsproces in de eerste vier jaar van een kind, maar ook over de invloed van de familieculturen (systemen) waar de ouders uit voortkomen, dat ik er nu klaar voor ben.


Het is geweldig met twee kleine meisjes. Maar ook zwaar, want alles gaat ten koste van de aandacht voor jezelf en je relatie. Lucia (licht) is bijna 3 en zit vol in haar peuterpubertijd met het experimenteren met grenzen en het juist doen wat niet mag. Het is een spiegel die me recht naar binnen laat kijken.

Vera (waarheid) is bijna 1. De eerste 6 maanden een huilbaby, maar nu is ze goed geland in haar lijfje en lacht ze zoveel als dat ze eerst huilde. De eerste periode was heftig en uitputtend, maar het heeft me ook mooie inzichten gegeven in mezelf en hoe ik met onze kinderen omga.


Dankbaarheid is mijn woord voor het begin van 2015. Het afgelopen jaar was een succesvol jaar en met die basis kan en durf ik steeds meer van mijn persoonlijke passies in te brengen in de retreats. Ik vind het supergaaf om dit jaar te beginnen met weekend retreats over liefdesrelaties en ouder & kind. Alles ter verbetering van relaties, met jezelf, je lief en met je kinderen.


Ouder & kind weekend in Zeeland van 20-22 februari: Een heerlijk weekend met yoga en wellness waarin je even aan niets hoeft te denken. Alleen maar met je kind(-eren) genieten van een welverdiend ontspannen weekend. Leuk samen en met voldoende ME-time voor jezelf. Maar ook de mogelijkheid tot verdieping met een privé- en gezinscoach die oa. familieopstellingen inzet om situaties helder te maken.


Liefdesrelatie weekend in Zeeland van 20-22 maart: Na alle workshops en verdieping die ik op dit gebied heb beleefd, intrigeren liefdesrelaties en het onderhoud van de relatie me bijzonder. Een continu proces van respect, begrip en aandacht voor elkaar. Tijd nemen voor jezelf en voor elkaar. Daarom een weekend met keuze uit vier verschillenden programma’s: Laat jezelf beminnen (the Phoenix way met Familie Opstellingen), Tantrische relaties, de Pioenier parentraining en Intimate Moves (beweging en dans).

Ik zou het allemaal wel willen volgen….


Dit schrijvende realiseer ik me dat een groot deel van de bezoekers van onze retreats alleenstaand is. In de basis zou ook hier sprake kunnen zijn van relatieproblematiek, omdat de juiste match niet tot stand komt. Een thematiek die zeer boeiend is voor verdieping. En dat blijkt ook wel uit de enerverende gesprekken tijdens onze single coaching weken in Frankrijk de afgelopen jaren. Voor singles staan de volgende programma’s gepland: Single retreat met opstellingen in Zeeland (datum nog vast te stellen) en Inspiratie voor een nieuwe relatie – singles week in Frankrijk van 19-26 juli.


Lees meer over Peter Benders


In 2018 staan de volgende Singles & Relaties thema retreats in de planning:


RETREATS 2018


Commentaires

Les commentaires n'ont pas pu être chargés.
Il semble qu'un problème technique est survenu. Veuillez essayer de vous reconnecter ou d'actualiser la page.
bottom of page