top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Je even terugtrekken uit het dagelijks leven

Bijgewerkt op: 3 jul. 2018

door Irina Verwer


Jaren geleden las ik de Nawa Yogini Tantra van Swami Muktananda, waarin ik een alinea tegenkwam die mijn aandacht trok. De schrijfster adviseerde vrouwen minstens eens per jaar op retraite te gaan. Een advies wat ik ter harte nam en ik nog steeds ieder jaar uitvoer.


Uiteraard zijn er meerdere manieren om op retraite te gaan. Een traditionele manier is om voor een paar weken naar een ashram te gaan, je hoofd kaal te laten scheren en al je tijd te besteden aan je practice – wat dat voor jou ook inhoudt: mantras herhalen, asanas oefenen of de oude teksten bestuderen.


Mijn retraites zijn vaak wat minder traditioneel en lang. Niet alleen omdat dat beter in te passen is in het dagelijkse leven, waarin ik een yogastudio run en boeken schrijf, maar ook omdat ik merk dat het me ook enorm goed doet als ik me vaker een kortere tijd terug trek.


Dat terugtrekken is precies waar retraites om draaien: je neemt de tijd om een stapje terug te doen. Je laat het dagelijkse leven even los, met alle zorgen om en het zorgen voor. Je verbindt je weer met jezelf, zodat je kunt ervaren wat belangrijk voor je is en wat niet. Je leert (weer) goed voor jezelf te (laten) zorgen zodat je op kunt laden en daarna weer volop in het leven kunt staan. Je luistert naar je hart en laat haar de richting wijzen.


Wat in de Nawa Yogini Tantra geadviseerd wordt aan vrouwen, geldt natuurlijk ook voor mannen. En mocht je wat inspiratie voor je op z’n minst jaarlijkse retraite nodig hebben: je bent van harte welkom om je terug te trekken in Zeeland.


Ik zie je heel graag in het weekend ‘From mindful to ecstatic’ van 14-16 oktober 2016. Er is keuze uit een yoga programma van mij en dans improvisatie verzorgd door Tom Goldhand. Op zaterdagavond is er een Ecstatic Dance sessie in de kapel van mooie accomodatie.


Namasté

Irina


Irina Verwer is yoga docent en columnist o.a. voor Yoga Magazine.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page