top of page

Tai Chi & Qi-Gong Retreats

Tai Chi & Qi-Gong is een bewegingskunst van rustige, verstillende bewegingen die voor iedereen toegankelijk zijn. Kom zelf de diepe ontspanning ervaren die Tai Chi & Qi-Gong brengt! Ervaar meer balans tussen lichaam en geest en voel hoe je jouw energie in beweging kunt brengen, op een zachte, gewricht-sparende en vriendelijke manier.  

Tai Chi & Qi-Gong Retraite

Bij ons hebben we speciale retraites met alleen Tai Chi & Qi-Gong workshops. Het is een meerdaagse retraite, waardoor je kunt loskoppelen van je dagelijks leven en je gedurende enkele dagen volledig kunt zakken in de ervaring. Steeds iets dieper zakken in jouw beweging en energiestroom. 

Wat is precies Tai Chi & Qi-Gong?

Tai Chi & Qi-Gong is een Chinese bewegings- en energieleer. Via rustige (energetische) staande of zittende ‘ronde’ bewegingsoefeningen krijgt je lichaam meer energie. Je lichaam en geest komen in balans, je ademhaling wordt beter, je brengt je gedachten tot stilte en leert luisteren naar je lichaam. De oefeningen helpen je je energie opnieuw in je lichaam te verdelen.

Tai Chi

Tai Chi komt oorspronkelijk uit de vechtkunst. Het kan ook een gezondheids- en spirituele kunst zijn. Het richt zich op (gevechts)voordelen als fit en gezond zijn, een goede, gegronde houding en een scherp gerichte geest. Je gebruik je interne kracht (Qi) om de externe kracht van je aanvaller (yang) met zachtheid (yin) te beantwoorden.

 

Tai Chi kent een combinatie van verschillende ontspannings-, gezondheids- en ademhalingsoefeningen, aanvals- en verdedigingstechnieken en strekkingen. Daarmee bevorder je je gezondheid door spanning los te laten, houding en balans te verbeteren, energie te krijgen, bewust aanwezig te zijn en je lichaam te onderhouden.

Qi-Gong

Qi-Gong betekent letterlijk ‘vaardigheid met energie’. Er zitten geen aanvals- en verdedigingstechnieken in. Qi-Gong richt zich volledig op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van je lichaam en geest door je innerlijke levensenergie (Qi) te cultiveren en beheren. Qi-Gong helpt je je immuunsysteem en energiehuishouding te verbeteren, rust en balans te vinden en energie te krijgen.

(Tekst Voice & Movement)

Met Tai Chi & Qi-Gong leer je hoe je op een aangename en eenvoudige manier kunt bewegen en daardoor kan ontspannen. Je leert rust te vinden in beweging en fysieke en mentale spanningen op een milde manier te voorkomen en bestrijden. De bewegingen zijn eenvoudig, zacht en rond. De bloed- en energiecirculatie verbetert zonder dat er wordt gewerkt met lange, complexe bewegingspatronen.

Door de Qi (energie) circulatie te stimuleren kan het zorgen voor een beter 'landen' na een reis, je snel 'thuis' voelen in een nieuwe omgeving, voor een frisse start in de ochtend en een betere focus op wat gedaan moet worden en nog veel, veel meer!

 

Docenten die Tai Chi & Qi-Gong retreats aanbieden bij FIT body & mind zijn Martin Wessels, Wendy-Joyce Meijer en Carol Timmermans.

Voor een impressie van Tai Chi & Qi-Gong bij FIT body & mind bekijk onderstaand filmpje:

Ademwerk weekend retraite

Stap een paar dagen uit je dagelijkse routine en gun jezelf de tijd om echt even tot rust te komen. In je lichaam, maar vooral ook in je hoofd. Een paar dagen jezelf en alles om je heen bewust en met aandacht te beleven. Verwonder je.

 

Gedurende het weekend doen we diverse verbonden adem sessies. We starten een sessie vaak met (bewegings-) meditatie, in verbinding met onszelf en met elkaar. Daarna nemen we een diepe duik naar binnen met behulp van de verbonden ademhalingstechniek. Verbonden ademen is een krachtige methode die ons uit ons hoofd en in het lichaam brengt.

Adem of ademwerk weekend in Nederland

Ervaar de diepe en ontspannende werking van ademwerk door een aantal dagen volle overgave aan ademcirkels. Op een unieke locatie met gezonde en lekkere vegetarische voeding en de bewuste beleving van de natuur. Je wordt begeleid door de beste en ervaren door ons geselecteerde docenten. 

Enkele dagen aandacht voor het ervaren van onze essentie. Oude onverwerkte emoties en niet-geïntegreerde ervaringen oplossen en in contact komen met onze authentieke zelf. Bij de meeste retraites in een mooie combinatie met (yin) yoga en beleving van de natuur en gezond en lekker eten.


We verblijven op unieke locaties met veel natuur, ruimte en rust. De perfecte plek voor verstilling. Maar ook om met aandacht te genieten van heerlijke vegetarische voeding en wellness met sauna of een verfrissende duik in zee. 

Tai Chi & Qi Gong reizen

Duurzaam omgaan met de aarde is zelf ook duurzaam leven. Voor een Tai Chi & Qi-Gong retraite of vakantie hoef je niet ver te reizen. Onze reizen zijn vooral in Nederland en West-Europa. Locaties die je eenvoudig met de auto, bus of trein kunt bereiken. En voor de minimale footprint bieden we carpool bemiddeling. Samen reizen resulteert ook vaak in mooie ontmoetingen. En de belangrijkste reis is tenslotte je reis naar binnen. Voor duurzame omgang met jouw lichaam en geest. Jouw tempeltje dat je hele leven mee moet. 

Tai Chi & Qi-Gong vakantie in Zwitserland

Onze Tai Chi & Qi-Gong vakanties zijn op unieke locaties in de natuur met veel ruimte en rust. Dit geeft je de mogelijkheid om de natuur bewust te ervaren. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om te wandelen in het bos en in de bergen. Gezamenlijke wandelingen en/of stilte wandelingen zijn onderdeel van het programma. Een mooie manier om de omgeving te verkennen en jouw stilte plekjes te vinden. 

Je kunt mooie wandelingen maken, fietsen, genieten van massage, zonnebaden op vele aantrekkelijke plekjes rond het sprookjes kasteel of lekker onderuit op een terras met een boek.

 

Wandelen kan vanuit de locatie op de bewegwijzerde routes. Op eigen gelegenheid met kaart of georganiseerd met de groep. Op de race-, sportfiets of mountainbike kun je prachtig en uitdagend fietsen op de uitgezette routes. En er zijn ook mountainbike routes. Fietsen zijn te huur in een nabijgelegen stadje. Tevens zijn er diverse interessante culturele atracties in de omgeving. 

Retraite vakantie

Een retraite is het jezelf tijdelijk terugtrekken uit het dagelijks leven met als doel geestelijke verdieping. Tijd voor jezelf! Tijd om een stapje terug te doen. Je laat het dagelijkse leven even los, met alle zorgen om en het zorgen voor. Je verbindt je weer met jezelf, zodat je kunt ervaren wat belangrijk voor je is en wat niet. Je leert (weer) goed voor jezelf te (laten) zorgen zodat je op kunt laden en daarna weer volop in het leven kunt staan. Je luistert naar je hart en laat haar de richting wijzen. 

 

Een retraite en een vakantie zijn mooi te combineren tot een retraite vakantie. Ontspanning, verdieping en plezier zijn de elementen voor een heerlijke Tai Chi & Qi-Gong retraite vakantie. Met begeleiding op gebied van tai chi & qi-gong, yoga, meditatie, beweging, wandelen, ademhaling en inspiratie voor een gezonde lifestyle. Bestanddelen om gezonder en bewuster in het leven te kunnen staan. Maar ook een paar dagen om lekker te genieten van het leven. Het leven te vieren. Leuke mensen leren kennen, terrasje pikken, een boek in een luie stoel, zonnebaden, zwemmen en misschien wel lekker dansen. 

 

Zo ontstaat er ruimte voor verstilling, reflectie en loslaten van wat niet meer nodig is, zowel als het vooruitblikken op je persoonlijke ontwikkeling en richting in je toekomst. In optionele sharings of  bewustzijnscirkels delen we met elkaar wat gehoord mag worden. 

bottom of page