top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Het belang van volkoren granen

Bijgewerkt op: 4 jul. 2018

door Joris Holtermans


Volkoren it is! Wat houdt volkoren in en waarom is het zo goed voor je?


"Toen ik uit huis ging om te gaan studeren gaf mijn moeder me nog mee dat ik altijd voor volkoren pasta moest kiezen. Dat volgde ik op, maar pas veel later ben ik gaan begrijpen waarom! “

De bruine ronde rijstkorrel neem ik als voorbeeld en deze bevat 7 lagen. ( Als alleen het buitenste laagje van een rijstkorrel verwijderd wordt (de schil), ontstaat er zilvervliesrijst. Om witte rijst te maken worden ook de volgende lagen, de vezellaag en de kiem verwijderd.) In deze 7 lagen zit verpakt:

- Vitamines (B groep)

- Mineralen (fosfor, selenium, kalium, magnesium en nog veel meer)

- Olie

- Vezels

- Eiwit

- Complexe koolhydraten


Het mooie is dat het er precies inzit in de verhouding die de mens nodig heeft! Dat is 1:7 Waarvan vitamines en mineralen het kleinste deel zijn en steeds 7 delen meer, dan de olie, dan 7 delen meer vezels, etc.


“Mijn fascinatie voor de natuur en de natuurlijke macrobiotische keuken gaat terug naar mijn jeugd. Toen genoten we van het buitenleven op de boerderij en aten we vaak groente en vlees uit eigen tuin."

Als je graan goed kookt in de snelkookpan, komen de complexe koolhydraten vrij, waarvan je langdurig energie krijgt. Verderop leg ik uit hoe je dat doet.


Als je wit brood, witte pasta, witmeel pizza eet, dan mis je dus delen uit dit prachtige pakketje voedingsstoffen! Dat heeft als gevolg: dat je minder energie krijgt van het minder voedzame eten en dat je vitamines, mineralen en vooral vezels te kort komt. En een tekort gaat het lichaam compenseren, door voorraden op te maken. Ook worden de darmen door gebrek aan vezels te weinig gestimuleerd te verteren en worden voedingsstoffen steeds moeilijker opgenomen. Helaas is praktisch alles waar je buiten de deur eet witte rijst, witte pasta en witmeel pizza. Gelukkig verandert dat nu langzaam en kun je in hippe winkels en lunchrooms nu ook veel meer volkoren granen vinden, zelfs met desem!


--

Joris, van Joricious Delicious verwent ons met lekkere en voedzame maaltijden tijdens de retreats. Zijn maaltijden zijn macrobiotisch, vegetarisch van voornamelijk biologische streekproducten.

Lees meer tips over voeding.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page