Aangepaste 1,5 meter retraites

Ontspanningsweekenden mogen weer vanaf 1 juni met beperkte groepsgroottes en 1,5 meter afstand!
Al onze retraites worden aangepast aan de op dat moment geldende actuele overheidsinstructies. K
ijk ons
1,5 meter filmpje. 
 
Respect voor gezondheid en de instructies van overheid en RIVM

 

In onze visie staat het welzijn van body & mind tijdens onze retraites centraal. Dit geldt natuurlijk ook in deze vreemde tijd met maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het Corona virus. We hebben protocollen gemaakt voor aangepaste 1,5 meter retraites. De accommodaties en de programma's van onze ontspanningsweekenden zijn zorgvuldig samengesteld en aangepast aan de actuele gezondheidsinstructies van de overheid en het RIVM. Alle deelnemers worden duidelijk geïnstrueerd over de spelregels en de aanpassingen met betrekking tot de 1,5 meter grenzen. 

Op deze pagina vind je informatie over de actuele overheidsinstructie, onze aanpassingen in accommodaties, programma's, boekingsvoorwaarden en interpretatie verwarring van de overheidsregels t.a.v. ontspanningsretraites. 

Overheid instructies vanaf 1 juni: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen' met 1,5 meter afstand 

Zolang het corona-virus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen:. Naleving van de belangrijkste basisregels blijft belangrijk. 

 • Voor iedereen blijft gelden: houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen, was vaak je handen, schud geen handen en gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg. 

 • Ben je ziek? Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals verkoudheid, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden. Bij koorts en/of benauwdheid blijven ook huisgenoten thuis. Bij 24 uur zonder klachten mag je weer naar buiten. 

 • Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte: zorg dat je altijd op 1,5 meter afstand kunt blijven en als dat niet mogelijk is, ga dan ergens anders heen. 

In de persconferentie van 19 mei zei premier Rutte: "We hebben de ruimte verdiend, mensen mogen buiten weer samenkomen".  En het wordt in geopende publieke gelegenheden toegestaan om met 30 mensen te verblijven, exclusief personeel. Wel moet vooraf bij de reservering gecheckt worden of gasten niet ziek zijn. En iedereen houdt anderhalve meter afstand, behalve huisgenoten. Bij de hervatting van onze ontspanningsretraites houden we ons daarom strikt aan de regels: 

 • Ziekte: we checken enkele dagen voor aanvang of deelnemers ziek zijn, een zieke huisgenoot heeft of had of contact heeft gehad met een een zieke persoon. 

 • Hygiënemaatregelen: we gebruiken papieren handdoekjes bij de wastafels, er staat desinfecterende crème op diverse plekken en schoonmaakmiddelen voor yogamatten en andere attributen, ect. 

 • 1,5 meter inrichting: de accommodatie wordt ingericht op continue 1,5 meter afstand tussen de mensen.

Bron: Rijksoverheid nieuwsbericht en de persconferentie van Premier Rutte en minister De Jonge van 19 mei 2020. 

RIVM advies per 10/06/2020 geeft aan dat een hogere luchtvochtigheid in douches waarschijnlijk niet leidt tot een bevordering van het overbrengen van het coronavirus. Anderhalve meter afstand houden in gemeenschappelijke douche-, was-, en toiletvoorzieningen is volgens het RIVM voldoende.

Aanpassingen in accommodaties

Als FIT-team hebben we in samenwerking met onze accommodatie(s) protocollen ontworpen om onze gasten op een zo veilig mogelijke manier te verwelkomen voor een aangenaam en prettig verblijf. De protocollen zijn voor het gebruik van de zalen, de woon- en eetkamer, de ontspanningsruimten, de slaapkamers, de gangen en trappen, de keuken en voor het sanitair.

 • Afstand indicaties in het gebouw: op diverse plekken worden deelnemers geattendeerd op 1,5 meter afstand houden. Waar nodig worden looprichtingen aangegeven in het gebouw.

 • Overnachten: we raden ieder aan om een privé kamer te boeken, behalve stellen of mensen uit hetzelfde huishouden. Er zijn kamers voor 2 of 3 personen waar de bedden 1,5 meter uit elkaar staan. Sanitair wordt op deze kamers gedeeld, dus zal na ieder gebruik ontsmet moeten worden, zoals de overheidsmaatregelen die voorschrijven.  

 • Kamperen is mogelijk. Het sanitair (toilet en warme douche) dient na elk gebruik gereinigd te worden. Er is ook een koude buitendouche.  

 • Sanitair: veel slaapkamers hebben een eigen toilet en badkamer. De mensen op kamers met wastafel krijgen een privé toilet in het gebouw met naamkaartje. Er zijn ruime douchecabines die na elke douchebeurt gereinigd dienen te worden.

 • Maaltijden: in de grote en de kleine woonkamer en op het terras is een indeling dat iedereen op 1,5 meter van elkaar zit. De maaltijden worden door ons keukenteam met handschoenen per persoon op het buffet klaargezet en men loopt één-voor-één naar een eetplek. Hiermee wordt voorkomen dat ieder boven het buffet staat en de opscheplepels hanteert. 

 • Ontspanningsruimten: er is een indeling dat iedereen op 1,5 meter van elkaar zit. 

 • Lessen: de zalen worden zo ingedeeld dat iedereen op 1,5 meter van elkaar zit. Er zijn 3 leszalen in onze accommodatie in Zeeland met ruimte voor 8-12 personen per zaal.  

 • Les materialen: iedereen krijgt gedurende de hele retraite eigen attributen en een opbergzak.

 • Samenkomst met een maximaal aantal personen: we houden ons aan de aantallen zoals toegestaan in de actuele overheidsmaatregelen. Dit geldt voor maaltijden, ontspanningsgelegenheden en groepslessen.

 • Behandelingen: ter plekke te boeken en volgens de strenge hygiëne maatregelen. 

 • Mondkapjes en handschoenen: hebben een toegevoegde waarde als het niet mogelijk is om afstand te houden of als je jezelf er prettiger mee voelt bij verplaatsing door de accommodatie. Zelf meenemen wat je wilt gebruiken. 

 • Vervoer: bij voorkeur met eigen auto. Het OV is vooralsnog alleen voor noodzakelijk vervoer. Ook carpool wordt afgeraden, behalve als er 1,5 meter afstand is. Mogelijk dat mondkapjes in de toekomst de oplossing zijn voor carpool, net als in het OV vanaf 1 juni. 

Aanpassingen in programma

 • Binnenlessen: alleen rustige ontspannende lessen of cursussen in goed geventileerde ruimten. Lessen zoals meditatie, rustige bewegingen, mindfulness, sharings of zittende cursussen. 

 • Buitenlessen: actieve en dynamische lessen kunnen buiten plaatsvinden met 1,5 meter afstand. 

 • Wandelen en fietsen: met 2 of meer mensen met 1,5 meter afstand tussen de mensen. Voor privé wandelingen of fietstochtjes zijn er geen restricties, omdat de omgeving bijzonder rustig is. Er zijn leenfietsen beschikbaar.      

 • Strandbezoek: bij voorkeur met eigen auto of fiets. Carpool met anderen dan huisgenoten is strafbaar (zie vervoer). 

 

Interpretatie-verwarring van de overheidsregels t.a.v. ontspanningsretraites

 • Onze accommodaties vallen onder de hotel regeling en hotels hebben hun deuren nooit moeten sluiten in deze crisis, maar er moet voldaan worden aan de 1,5 meter regelgeving.  

 • Evenementen verboden tot minimaal 1 september. Dat gaat om vergunningsplichtige evenementen en gaat niet op voor ontspanningsretraites.

 • Georganiseerde samenkomsten (max 100 pers) vanaf 1 juli. Dit gaat om samenkosten zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten. Niet om ontspanningsretraites. 

 • Sportscholen en fitnessclubs zijn gesloten tot 1 september, omdat intensief sporten een besmettingsrisico zou hebben. Wij doen binnen slechts rustige oefeningen en zorgen voor goede ventilatie en de actieve lessen vinden buiten plaats. In de week van 25 mei worden versoepelingen voor yoga en de sportschool branche verwacht. 

 • Sauna's en wellness centra gesloten tot 1 september: Wij zijn geen openbaar centrum en onze wellness faciliteiten zullen slechts gebruikt kunnen worden als de regels dit toestaan. 

Aanpassingen in boekingsvoorwaarden

Aangepaste betalings- en annuleringsvoorwaarden

De aanbetaling is tijdelijk gereduceerd tot een symbolisch bedrag van € 50 en het restant verwachten we pas twee weken voor aanvang als op dat moment de doorgang van de retraite zeker is. Als een programma niet doorgaat door de crisis, plannen we een nieuwe datum met de docent en je aanbetaling blijft een jaar staan. Je loopt geen risico dat je je geld verliest.

Gratis omboeken bij ziekte

Als je kort voor aanvang ziek bent, lichte griepverschijnselen hebt of als een huisgenoot ziek is, wordt aangeraden thuis te blijven. Je kunt dan direct gratis omboeken naar een andere retraite of je betaalde bedrag als tegoed laten staan voor een nieuwe boeking binnen 6 maanden nadat de retraites weer mogelijk zijn, dus met keuze op een later moment. 

Reserveer op tijd! Het kan ineens druk worden…

Op het moment dat de maatregelen versoepeld worden, verwachten we dat velen er ‘even uit’ willen om ‘op adem te komen’. Verre reizen zijn voorlopig nog niet toegestaan, dus velen zullen kiezen voor uitjes of vakantie in Nederland of naar omliggende landen. We raden aan om op tijd te reserveren, ook omdat we minder mensen per retraite kunnen verwelkomen. We hebben onze voorwaarden in deze onzekere tijd extra aantrekkelijk gemaakt.  

 

Langere vakantie met FIT of boeken zonder programma

Heb je behoefte aan een langere vakantie? Boek 2 of meer retraites na elkaar met 15% korting op de extra (kortste) retraites. Dat kan ook een programma zijn en vervolgens een zgn. Relax arrangement waarin je ontspannen kunt genieten van de locatie en het eten met af-en-toe een open les. Je reispartner mag mee zonder workshops in het zgn Relax arrangement. Lekker ontspannen en als je wilt af-en-toe een open les meedoen.​

Zo ervaren de deelnemers onze 1,5 meter retraites 

 

We hebben een proefretraite gehouden en daarin noteerden we de volgende opmerkingen:
"Het was superfijn om na 7 weken 'opsluiting' in de stad weer in de vrije natuur te zijn. Bij het eerste ontbijt in de tuin realiseerde ik pas echt hoeveel stress en spanning er eigenlijk in mijn lijf zat van de hele crisis met alle onzekerheden. In de stilte van de ochtend met vrolijk fluitende vogels op de achtergrond sprongen de tranen in mijn ogen. Een gevoel van geluk dat ik niet meer los liet." (Joost)  

De organisator en het team

Al ruim 10 jaar organiseren wij  retraites in Nederland en West-Europa. Wij werken met een team van professionals met gevoel voor onze gast. Diverse ervaren en gediplomeerde docenten die ons persoonlijk raken met hun inspirerende lessen. Ook de masseurs en behandelaars hebben we geselecteerd op kwaliteit en uitstraling. De maaltijden worden bereid door een gewaardeerd team van chef-koks die alles ter plekke vers bereiden. En tenslotte voldoen de locaties aan onze kwaliteitseisen, omdat we alle accommodaties en het locale personeel zelf persoonlijk een paar dagen beleven.

 

Alle bestanddelen van jouw retraite worden dus door ons persoonlijk geselecteerd en daardoor kunnen wij je dit vanuit ons hart aanbieden. Met een aantrekkelijk prijs-kwaliteit verhouding.

Benieuwd rond welke thema's FIT body & mind nog meer weekenden en vakanties organiseert? Bekijk dan onze pagina ALLE RETREATS en vind het retreat dat bij jou past. 


Wil je meer weten over de aangepaste retraites of wil je twijfel delen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

1,5 METER BLOGS

Volg ons op Facebook

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons op Instagram

Yoga   |   Meditatie & Mindfulness   |   Tai Chi / Qigong   |   Dans   |   HSP   |   Massage   |   Vrouwen   |   Singles   |   Relaties   |   Stressreductie   |   Stilte retreats   |   Mindful Sports   |   Snow & Ice

De mooiste retraites met inspirerende workshops zoals yoga, mindfulness, Tai Chi en HSP. FIT body & mind biedt de beste docenten op prachtige locaties in Nederland en Frankrijk. 

 • Facebook
 • LinkedIn
 • Instagram

info@fitbodymind.nl | 06-41025309 | Nederland

 © 2019  FIT body & mind  |  design by Studio Sille