Aangepaste 1,5 meter retraites

Ontspanningsretraites zijn nog steeds mogelijk! Met 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en max. 30 personen per ruimte. 

Onze retraites worden zo goed mogelijk aangepast aan de actuele overheidsinstructies. Bekijk ons 1,5 meter filmpje.
Het aantal deelnemers wordt tijdelijk gereduceerd tot maximaal 25 en er zijn gelijktijdig maximaal twee programma's.
In de hotelaccommodatie met drie comfortabele ruimten met bankstellen is er voldoende ruimte voor je ontspannen verblijf. 

De Rijksoverheid meldt op 13 oktober jl. dat het Coronavirus te veel ruimte heeft gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft dan ook besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die ervoor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Er wordt daarom ingegrepen op die plaatsen en bij die groepen waar het risico op overdracht van het virus het grootst blijkt te zijn. Onze retraite accommodaties liggen in rustige natuurgebieden buiten de zgn. 'rode gebieden'. 


Retraites met respect voor gezondheid en de instructies van overheid en RIVM

 

In onze visie staat het welzijn van body & mind tijdens onze retraites centraal. Dit geldt zeker ook in deze bizarre tijd met  maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het Corona virus. De accommodaties en de programma's van onze retraites zijn zorgvuldig samengesteld en aangepast aan de actuele gezondheidsinstructies van de overheid en het RIVM. Alle deelnemers worden duidelijk geïnstrueerd over de spelregels en de aanpassingen met betrekking tot de actuele regels. 

Op deze pagina vind je informatie over de actuele overheidsinstructie, onze aanpassingen in accommodaties, programma's, boekingsvoorwaarden en interpretatie verwarring van de overheidsregels t.a.v. ontspanningsretraites. 

Overheidsinstructies vanaf 14 oktober: gedeeltelijke lock-down op risicoplekken en gericht op risicogroepen 

Er zijn diverse nieuwe maatregelen van kracht voor 'het dagelijks leven' die impact hebben op de samenleving, maar daarbij zijn 'hotels voor hotelgasten' uitgezonderd. Naleving van de belangrijkste basisregels blijft hier echter belangrijk:

 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen, was vaak je handen, schud geen handen en gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg. 

 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten zoals keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden. Bij koorts en/of benauwdheid blijven ook huisgenoten thuis. Bij 24 uur zonder klachten mag je weer naar buiten. 

 • Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte: zorg dat je altijd op 1,5 meter afstand kunt blijven en als dat niet mogelijk is, ga dan ergens anders heen. 

Voor en tijdens de retraites zullen de accommodaties aangepast zijn en adviseren we de deelnemers met klem zich te houden aan de actuele regels. Dit zijn de belangrijkste toepassingen van de regels voor onze retraites:  

 • Ziekte: we checken enkele dagen voor aanvang de deelnemers per email op ziekte, zieke huisgenoten of contact met zieke personen in de afgelopen week. 

 • Hygiënemaatregelen: we gebruiken papieren handdoekjes bij de wastafels, er staat desinfecterende crème op diverse plekken en schoonmaakmiddelen voor yogamatten en andere attributen, ect. 

 • 1,5 meter inrichting: de accommodatie wordt ingericht op de mogelijkheid om 1,5 meter afstand te kunnen houden.

 • Maximaal 30 personen in een ruimte: onze gasten kunnen zich verspreiden over drie ruime verblijfsruimten als ze zich niet in hun kamer bevinden. 

Bron: Rijksoverheid nieuwsbericht van 13 oktober 2020. 

Aanpassingen in accommodaties

Als FIT-team hebben we in samenwerking met onze accommodatie(s) maatregelen getroffen om onze gasten op een zo veilig mogelijke manier te verwelkomen voor een aangenaam en prettig verblijf. De maatregelen zijn voor het gebruik van de zalen, de woon- en eetkamer, de ontspanningsruimten, de slaapkamers, de gangen en trappen, de keuken en voor het sanitair.

 • Afstand indicaties in het gebouw: op diverse plekken worden deelnemers geattendeerd op 1,5 meter afstand houden. Zitplaatsen in verblijfsruimten zijn gemarkeerd en in de workshop ruimten maken we opstellingen met 1,5 meter afstand. Waar nodig worden looprichtingen aangegeven in het gebouw.

 • Overnachten: de meeste kamers zullen als eenpersoonskamer gebruikt worden. Er zijn ook ruime kamers voor 2 of 3 personen waar de bedden minimaal 1,5 meter uit elkaar staan. Sanitair op deze kamers wordt gedeeld en daar zullen ontsmettingsmiddelen aanwezig zijn, indien reiniging gewenst is.   

 • Sanitair: veel slaapkamers hebben een toilet en badkamer. De mensen op kamers met wastafel delen sanitair op de gang. Er zijn ruime douchecabines die voor elk gebruik gereinigd kunnen worden met aanwezige ontsmettingsmiddelen.

 • Kamperen is mogelijk. Het sanitair (toilet en warme douche) kan voor elk gebruik gereinigd worden met de ter plekke aanwezige middelen. Er is ook een koude buitendouche.

 • Maaltijden: in de grote en kleine woonkamer en op het terras is een indeling waarbij iedereen op 1,5 meter van elkaar kan zitten. Voor het eten wast iedereen de handen. Bij het buffet wordt niet gesproken (voorkomen verspreiding aerosolen) en je kunt de opscheplepel vastpakken met handschoen of servet of opscheppen met je eigen lepel. 

 • Ontspanningsruimten: er is een indeling in de drie verblijfsruimten dat iedereen op 1,5 meter van elkaar kan zitten. 

 • Lessen: de zalen worden zo ingedeeld dat iedereen op 1,5 meter van elkaar zit. Bovendien zijn alle gezichten gericht op de docent en niet op elkaar. Er zijn 3 leszalen in onze accommodatie in Zeeland met ruimte voor 10-15 deelnemers per zaal.  

 • Lesmaterialen: indien wenselijk kun je gebruik maken van een eigen opbergzak voor privégebruik van je lesmaterialen.

 • Ventilatie: alle ruimten worden continu geventileerd door open ramen en/of deuren.

 • CO2 meter: de luchtkwaliteit wordt continu gemeten.  

 • Behandelingen (massage ea.): volgens de actuele hygiëne maatregelen. De behandelaar draagt een mondkapje als de client dat wenst.  

 • Mondkapjes en handschoenen: niet verplicht binnen de accommodatie omdat we geen publieke binnenruimte zijn.  Gebruik deze middelen als je jezelf er prettiger mee voelt bij verplaatsing door de accommodatie. 

 • Vervoer: carpool en OV zijn beperkt toegestaan. Denk aan je mondkapje en ventilatie door open ramen. Wij hebben een carpool-pagina voor boekers en kijken mee zodat ieder op de retraite komt en weer thuis.  

Aanpassingen in programma

 • Lessen: onze lessen of cursussen vinden plaats in goed geventileerde ruimten met 1,5 meter afstand. We raden mensen aan extra laagjes te dragen, omdat het afhankelijk van de buitentemperatuur iets kouder zal zijn dan gebruikelijk. 

 • Wandelen en fietsen: met groepjes van max 4 personen op 1,5 meter afstand. Er zijn leenfietsen beschikbaar.      

 

Interpretatie-verheldering van de overheidsregels t.a.v. retraites

 • Onze accommodaties vallen onder de hotel regeling en hotels hebben hun deuren nooit moeten sluiten in deze crisis, maar er moet voldaan worden aan de actuele regelgeving.  

 • Groepen mogen in de risiconiveau's 'ernstig en zeer ernstig' maximaal uit 4 personen bestaan. Tijdens de retraite zijn de aanwezigen individuele hotelbezoekers met eigen kamers en vrije invulling van de tijd. We zijn geen groepsreis, een vriendengroep die samen een borrel gaat drinken of mensen die zijn uitgenodigd voor een feest.  

 • Evenementen zijn in het risiconiveau 'zeer ernstig' verboden. Een retraite is geen (vergunningsplichtig) evenement.

 • Sporten is alleen nog beperkt mogelijk. Op 1,5 meter afstand en individueel is het toegestaan. Bewegingsvormen zoals yoga en tai chi zijn individuele activiteiten en zijn niet in teamverband. Dat is toegestaan met groepen tot 30 personen.

 • Sauna's en wellness centra kunnen bij verdere verspreiding worden gesloten. Nu zijn er nog geen aangepaste regels. 
  Wij zijn geen openbare gelegenheid en onze wellness faciliteiten kunnen gebruikt worden binnen de actuele regelgeving. 

Aanpassingen in boekingsvoorwaarden

Aangepaste boekingsvoorwaarden

We hebben onze voorwaarden in deze onzekere tijd extra aantrekkelijk gemaakt. Met een aanbetaling van minimaal € 50 reserveren we je plek. Met de betaling van het restant kun je wachten tot de doorgang van de retraite bevestigd is.  

Aangepaste annuleringsvoorwaarden

Als een programma niet doorgaat als gevolg van de Corona-crisis, plannen we een nieuwe datum met de docent en je (aan)betaling blijft minimaal een jaar als tegoed staan voor elke gewenste retraite. Je loopt geen risico dat je je geld verliest.

Gratis omboeken bij ziekte

Als je kort voor aanvang ziek bent, lichte griepverschijnselen hebt of als een huisgenoot ziek is, wordt aangeraden thuis te blijven. Je kunt dan direct gratis omboeken naar een andere retraite of je betaalde bedrag als tegoed laten staan voor een andere retraite die je op een later moment kunt boeken. 

Reserveer op tijd! Het kan ineens druk worden…

Op het moment dat bekend wordt dat retraites door mogen gaan, verwachten we dat velen er ‘even uit’ willen om ‘op adem te komen’. Verre reizen zijn voorlopig nog niet toegestaan, dus velen zullen kiezen voor uitjes of vakantie in Nederland. We raden aan om op tijd te reserveren, ook omdat we minder mensen per retraite kunnen verwelkomen.

Zo ervaren de deelnemers onze 1,5 meter retraites 


"Het was superfijn om na 7 weken 'opsluiting' in de stad weer in de vrije natuur te zijn. Bij het eerste ontbijt in de tuin realiseerde ik pas echt hoeveel stress en spanning er eigenlijk in mijn lijf zat van de hele crisis met alle onzekerheden. In de stilte van de ochtend met vrolijk fluitende vogels op de achtergrond sprongen de tranen in mijn ogen. Een gevoel van geluk dat ik niet meer los liet." (Joost) 

"Er werd heel goed rekening gehouden met de 1,5 meter en ondertussen wel ook een warme sfeer en verbondenheid gecreëerd." (Marcia) 

"Dit was het mooiste cadeau dat ik ooit aan mezelf heb gegeven. Geen verre vliegreis, maar een reis naar het diepste van mijzelf. Het was een geweldig weekend dankzij de uitstekende docenten, de goede organisatie (alle 1,5m regels waren gewaarborgd) en het eten was fantastisch! Ik ga zeker nog een keer boeken." (Karin)

"Erg prettig, goed georganiseerd/ fijne omgeving. Je vergat toch bijna dat t nog in de Corona crisis was." (Lideke)

"Heel blij met alle corona maatregelen bij de retraite afgelopen juni! Super secuur allemaal." (Tamara)

1,5 METER BLOGS

Volg ons op Facebook

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons op Instagram

Yoga   |   Meditatie & Mindfulness   |   Tai Chi / Qigong   |   Dans   |   HSP   |   Massage   |   Vrouwen   |   Senioren   |   Relaties  |   Stressreductie   |   Stilte retreats   |   Mindful Sports   |   Snow & Ice

De mooiste retraites met inspirerende workshops zoals yoga, mindfulness, Tai Chi en HSP. FIT body & mind biedt de beste docenten op prachtige locaties in Nederland en Frankrijk. 

 • Facebook
 • LinkedIn
 • Instagram

info@fitbodymind.nl | 06-41025309 | Nederland

 © 2019  FIT body & mind  |  design by Studio Sille