top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

De dynamiek van Eros (en Thanatos) in relaties - William Wilson en Marian Fölser


William en Marian geven regelmatig Relatie Retreats voor koppels. In het relatiewerk komen zij veel tegen dat koppels aangeven elkaar (wat) kwijt te zijn. Verantwoordelijkheden, de kinderen, afleidingen of wereldse situaties maken dat de tijd en aandacht voor de liefdesrelatie vermindert. Daarnaast komt het ook vaak voor dat beiden een verschil ervaren in verwachtingen en verlangens op het vlak van intimiteit en seksualiteit.

Twijfel je nog of het Relatie Retreat iets voor jullie is? In dit blog schrijven deze ervaren begeleiders elkaar een brief over (het verlies van) Eros binnen de relatie.

William – trainer en systemisch coach


Lieve Marian,


In mijn praktijk en workshops tref ik vele cliënten en deelnemers die aangeven dat in de loop der jaren de passie uit de relatie (grotendeels) verdwenen is. Vaak wordt gezegd dat er geen intimiteit meer is. Maar eigenlijk wordt bedoeld: ‘we hebben al een hele tijd geen seks meer.’ Intimiteit is het gebied van het hart dat gaat over liefde, verbinding in kwetsbaarheid en jezelf durven tonen voorbij de maskerade. Seksualiteit is het gebied van het bekken dat gaat over lust, samensmelting en overgave aan elkaar (fysiek, emotioneel en/of spiritueel). Vaak is er echter ook geen sprake meer van intimiteit. Er wordt langs elkaar geleefd, of ruzie gemaakt, of wel gesproken maar oppervlakkig. En dan lijkt de gangbare mening dat dat normaal is bij een langdurige relatie. Noemen wij dat niet dat Eros gaat slapen?


In de psychoanalyse gebruikt Sigmund Freud het begrip Eros in de betekenis van levensdrift. Eros is hiermee tegengesteld aan Thanatos, ofwel doodsdrift. Hoe wil je een relatie laten standhouden en vervullend zijn, wanneer de levensdrift uit de relatie verdwijnt? Wanneer je een plantje te weinig water en voeding geeft, gaat het langzaam dood. In bepaalde periodes is de andere kant van de polariteit, Thanatos, zeer dominant aanwezig. Soms zit het leven gewoon zodanig tegen dat er weinig levensvreugd te vinden is.

In het verhaal en de film ‘Er komt een vrouw bij de dokter’ wordt deze dynamiek prachtig weergegeven. Het gaat over een snelle, promiscue reclameman die blijft vreemdgaan nadat er borstkanker bij zijn vrouw is geconstateerd. Wanneer de dood zo dichtbij komt in zijn liefdesrelatie (Thanatos), grijpt de hoofdpersoon krampachtig naar de levensdrift in het vreemdgaan (Eros). Wanneer ik het vanuit deze grotere polariteit beschouw, kan ik meer begripvol zijn naar zijn gedrag. Bovendien ken ik de beweging van niet willen of kunnen toegeven aan de donkerte in het leven.

In mijn eigen leven ken ik genoeg ervaringen waarbij ik geconfronteerd werd met verlies, afscheid of letterlijk de Dood. Ik heb moeten leren om het te verwelkomen en te kunnen rouwen. Mede dankzij het doorvoelen van Thanatos komt Eros weer terug beschikbaar. Tijd nemen om stil te staan bij gevoelens van verlies en rouw. Twee jaar geleden is mijn moeder overleden en af en toe speel ik nog haar lievelingsmuziek. Dan mis ik haar en ben ik ook opgelucht dat haar laatste stukje lijden voorbij is.

Rouw heeft rituelen nodig. En getuigenis dat er mensen zijn die echt naar me luisteren en met me meevoelen. Mijn doorlopende mannengroep is daar een belangrijke factor in. Maar ook mijn partners zowel in het werk als privé. En fijn dat ik kan zeggen dat in mijn langdurige liefdesrelatie Eros allerminst is gaan slapen.


Hoe speelt deze dynamiek bij jou?


Marian – relatietherapeut en trainer


Lieverd,


Eros en Thanatos, de Griekse goden van leven en dood. Dat is zeker een ‘levend’ thema op dit moment in mijn leven. Ik herken wat je zegt dat stellen hiermee in relatietherapie komen. Zeker als de relatie al lang bestaat en er een bepaalde gewoonte of gewenning aan elkaar is ingeslopen. Dan zie je vaak dat Eros is gaan slapen.


In de fase dat ik verkeerde in een ‘open’ relatie (met mijn ex), bloeide Eros helemaal op. Mijn seksuele behoefte laaide op én ik wilde mijn partner behouden. Dit bevestigde ik in mijzelf door te vrijen. Er is een eindigheid die je op dat moment uitnodigt in de relatie. De drang naar genot (het leven op een hedonistische manier voelen) en de diepe intieme verbinding aangaan, verbloemt het dreigende zwaard van Thanatos. Het zwaard van Thanatos is aanwezig en maakt Eros juist wakker.


Kortgeleden heeft mijn broer het leven verlaten. Ik kon voelen dat in zijn aftakeling en het bewust leven met de dood in het vooruitzicht, mijn eigen levensenergie verlaagde. In dit proces kon ik mijn eigen existentiële angst weer sterk voelen. Mijn angst om te sterven en ook de rouw. Niet alleen om mijn broer maar ook om andere mensen die ik ben verloren kwamen in vol ornaat voorbij. Ik heb een aantal maanden letterlijk op mijn knieën naast de dood gezeten. Ik had geen behoefte meer aan daten, mijn seksualiteit naar mijzelf en naar anderen stroomde niet.

Afgelopen week was ik een week in Ibiza. Ondergedompeld in allerlei mooie verdiepende sessies die mij steeds een stukje dichter bij mijzelf brachten. In een sessie begeleid met cacao en ademwerk, voelde ik Eros terug in mijn lichaam stromen, als een gigantische stroom en pulserende energie. Letterlijk voelde ik deze pulsaties mijn lichaam vullen tot diep in mijn bekken. Ik maakte contact met een oneindig gevoel vrijheid en de ruimte. Er gonsde er nog maar 1 woord door mijn hoofd: Zin, Zin, Zin! Zin in het leven, zin in liefde in vrijen, zin! En zo danste ik door de polariteiten van Eros en Thanatos, twee vrienden die niet zonder elkaar kunnen.











Relatie Retraite voor koppels

Herken jij deze dynamiek in jouw relatie of juist het tegenovergestelde? Wil jij in jouw relatie verdiepende verbinding ervaren in intimiteit en seksualiteit? Kom dan op één van de volgende weekends Relatie Retraite voor koppels: - 4 t/m 6 november 2022 in The Place to Be in Zelhem (Achterhoek) of

- 3 t/m 5 maart 2023 in Retraite & Wellness Centrum in Schouwen (Zeeland). Kijk op relatie weekend voor toekomstige relatie retraites.

In dit weekend word je je bewust van jouw blokkades om intimiteit en seksualiteit te laten stromen, in jezelf en in jouw relatie. Want in de liefde worden elkaars diepste wonden en blokkades wakker gekust. Deze blokkades hebben te maken met je geschiedenis waarin jouw ouders en jouw ervaringen van invloed zijn op hoe je vandaag in relatie bent. We werken ook met deze ouder-kind bonding in verschillende oefeningen. Het is een duik in het diepe …. en het gaat weer stromen.


Lees hier meer informatie over het Relatie Retreat voor koppels

Je bent welkom! En... bel ons voor overleg of het bij jullie past.

bottom of page