top of page
  • Foto van schrijverFIT body & mind

Je lichaam als brief (chakra yoga)

Door Wietske Jansen Schoonhoven


Je lichaam is je instrument. Met je lichaam en de manier waarop jij daarin beweegt, laat je jezelf zien en vertel je je verhaal van verlangen en gemis.


Het lichaam leest als een brief

Lees hem door en kijk of hij waardig is

een vorst onder ogen te komen

Rumi, 13de eeuw


In de adem en de kleine bewegingen ontmoet je en spiegel je de wereld en de ander, vaak heel onbewust. Het gedicht van Rumi gaat over fragmentatie en verlangen naar heelheid. We kennen dat allemaal. Zo gemakkelijk is het niet om goed naar je lichaam te luisteren.

In mijn yogalessen gebruik ik de reis langs de chakra’s om je de taal van je lijf beter te leren verstaan. Het oude systeem van de chakrapsychologie inspireert me om in een mix van theorie en asana’s instinctieve bewegingen en adempatronen bewust te maken, zodat de informatie die hierin verborgen zit aan het licht kan komen. Een boeiend toekomstperspectief: De Netflix serie ‘Lie to me’, waarin het lezen van gezichten en lichaamstaal als wetenschappelijk bewijs in crime cases wordt opgevoerd.


Wat zijn chakra’s?

Kort: chakra’s zijn energiecentra die ons helpen om indrukken en informatie uit de wereld om ons heen waar te nemen, te verwerken en over te dragen (vrij naar Anodea Judith). De zeven hoofdchakra’s bevinden zich dicht bij de belangrijkste zenuwknopen die aan de wervelkolom ontspringen. Ze zijn verbonden met onze hormoon klieren en vormen samen een systeem. Adem wordt wel het voertuig van dit systeem genoemd, de verbinding tussen lichaam en geest. ‘ Zoals je ademt, zo denk je. Zoals je denkt, zo adem je.’, zeiden de oude yogi’s al.


In deze blog neem ik je mee op een minireis door tweede chakra. Denk aan bekken, denk aan plezier, seksualiteit en beweging. Waar het basischakra staat voor de overleving van het individu, gaat tweede chakra over de drift – Eros – die zorgt voor de overleving van de soort. Levenslust. De seksuele lust is een uiting van deze oerkracht.


Tweede chakra, Svadisthana – het waterchakra

Plek: heiligbeen en overgang naar de lendenwervels

Element: water

Gevoelsorgaan: tong

Werkorgaan: geslachtsorganen

Zintuig: smaak Kleur: oranje


Genot, fantasie en angst zijn drie krachten die bij dit gebied horen. Waar genot is, ligt de angst op de loer dat je het kwijt raakt. En waar angst is, kan een heimelijk genot zijn; horrorverhalen en -films, bungeejumpen, een rit in de achtbaan. Lekker griezelen en dingen doen for kicks hoort bij tweede chakra. Fantasie is de verbindende factor. Het element water vertegenwoordigt alle drie. Water prikkelt de fantasie; wat zich onder het wateroppervlak zou kunnen afspelen staat voor het onbewuste en wordt in verhalen en mythologieën wel vertaald door watermonsters die mensen en werelden kunnen verzwelgen.


Als kwaliteit van dit chakra geldt de indirecte manier om iets te bereiken, omzichtig, rekening houdend met de eigen kwetsbaarheid en die van de ander. Niet op de opofferende manier van het hartchakra maar door de uitwisseling van energie. Niet de macht van het derde chakra domineert – ik bepaal – maar het principe: voor wat, hoort wat. Cultuur en handel zijn de domeinen van dit chakra. Hoe hoog is de lust voor wat ik aanbied, welke prijs kan ik vragen?


3 tips om je levenslust een boost te geven of meer specifiek je seksualiteit

- Beweeg veel en onderzoek vooral hoe je je bekkengebied meer in beweging kunt brengen: wandel wat meer vanuit je heupen (Latino style), yoga, dans, golf. Volg hier en daar eens wat proeflessen totdat je vindt wat je leuk vindt. Tweede chakra gaat over plezier, niet over zwoegen omdat het goed voor je zou zijn. Zo vond ik – naast yoga - mijn huidige passie NIA (Now I am ofwel neuro-integrational action), een mix van modern dance, tai chi en de martial arts (www.nianow.nl)


- Het trainen van je smaak is een manier om je levenslust op te wekken. Food is hip, hot en happening. Chefs hebben tegenwoordig de status van popsterren. In veel restaurants worden fusions van verschillende smaaksensaties aangeboden, tv programma’s leren je hoe je dit zelf kunt creëren (24kitchen zelfs non stop). Zoet, zout, bitter, zuur, umami – denk aan smaakexplosies in je mond en jezelf verrassen door bijvoorbeeld het uitproberen van een andere keuken. In de ayurveda is een maaltijd niet compleet als er een smaak ontbreekt. Slecht voor je levenslust…


- wie van een meer directe aanpak houdt, doe wat een cursist van mij deed. Omdat seksualiteit in zijn opvoeding nogal in de schaduw stond, besloot hij de rosse buurt van Amsterdam te verkennen; anoniem en ongeremd rondsnuffelen in een trendy seksshop met een etalage met dildo’s die er uitzien als modern design. Voelen, onderzoeken, fantaseren en je laten voorlichten. Een jade egg kopen voor jezelf of voor je vriendin…gegarandeerd levenslust bevorderend.


Oefeningen voor tweede chakra doen een appel op de souplesse, vooral in onderrug, bekken, liezen en heupen . Dansende, vloeiende, soepele bewegingen.

​ --

Wietske Jansen Schoonhoven is trainer, coach bij Phoenix Opleidingen en als yogadocent opgeleid bij Saswitha in Bilthoven. Van 16 tot 23 juli 2016 bood ze bij FIT body & mind in de Ardèche een programma aan van yoga en chakrapsychologie met - voor wie dat interessant vond - de mogelijkheid om verder de diepte in te gaan via coaching en familieopstellingen. Om jezelf via je lijf net wat beter te leren kennen.


Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page